Жените, живеещи в градове, са по-застрашени от постродилна депресия


Жените, живеещи в градове, са по-застрашени от постродилна депресияКанадско изследване сочи, че представителките на нежния пол, които живеят в голям град е с 3% по-вероятно да развият постродилна депресия през първите 5 до 14 месеца след като родят, в сравнение с тези, живеещите на село.

Постродилната депресия е вид депресия, която някои жени преживяват, след раждането. Тя обикновено се развива през първите 4 до 6 седмици след раждането, но понякога това може да се случи и след няколко месеца.

Сред симптомите са лошо настроение, усещане за неспособност за справяне със задачи и затруднен сън.

Жените, живеещи в градове, са по-застрашени от постродилна депресияНе е ясно какво причинява постродилната депресия, но това може да е емоционалният стрес от грижите за новороденото, хормоналните промени, които настъпват след раждането, както и лични тревоги на майката, като финансови проблеми или неразбирателство във връзката.

Жените, които по принцип са склонни към депресия, е по-вероятно да развият постродилна депресия.

Жените, живеещи в градове, са по-застрашени от постродилна депресия

Учените, които са провели проучването смятат, че причината градските жени да са по-застрашени се крие в по-стресиращия начин на живот и по-малката подкрепа от общността.

Изследователите от Женската колежанска болница в Торонто, са анализирали резултатите от национално канадско допитване за здравето до над 6 000 майки.

Те установили, че над 9% от жените, живеещи в градовете, са развили постродилна депресия спрямо 6% от тези в селските райони.

 

Източник: БГНЕС