За по-здраво сърце - поне 7 часа сън всяка нощ


Добрият нощен сън по седем или повече часа, увеличава ползите за сърцето от здравословния начин на живот.

Резултатите от холандско изследване сочат, че традиционните съвети относно упражненията, диетите, пиенето на алкохол и пушенето на цигари, намаляват смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, но процентът може да намалее още повече, ако хората си осигуряват редовно достатъчно сън.

За по-здраво сърце - поне 7 часа сън всяка нощ

Холандските учени следили сърдечните заболявания и инсултите при повече от 14 000 души от двата пола, в продължение на повече от десет години. За този период около 600 души се разболели от сърдечно заболяване или са прекарали инсулт, а 129 са починали.

Както знаем, четирите основни препоръки за здравословен начин на живот са:
- движение, движение и пак движение;
- балансиран хранителен режим, включващ приема на много вода;
- умерена употреба на алкохол;
- отказ от тютюнопушене и прием на други опиати.

Спазването и на четирите условия намалява риска от сърдечно-съдово заболяване с 57%, а риска от смъртен случай в резултат на такова - с 67%. Тези проценти нарастват съответно на 65% и 83%, ако към гореизброеното се прибави и седем или повече часа на нощен сън.

"Ако всички участниците се придържа към петте фактора за здравословен начин на живот, 36% от сърдечните заболявания и инсултите и 57% от фаталните сърдечно-съдови заболявания теоретично могат да бъдат предотвратени или отложени", казват учените от Националния институт за обществено здраве и околна среда "Блитховен" и университета "Вагенинген".

Източник: Би Би Си