Червено за убиване на апетита, оранжево за по-вкусен топъл шоколад

Британски учени установиха, че цветът и формата на приборите, с които се храним, оказват влияние върху начина, по който възприемаме храната.

Това е така, защото ние приемаме храната с всичките си сетива и не само вкусът и определя изпитваното удоволствие при консумирането и, а и видът, аромата, подредбата и цветовете на използваните прибори за хранене.

Специалистите констатирали, че червеният цвят е най-подходящ за хора, които са на диета, тъй като действа отблъскващо. Ако обаче сте с ниско тегло - избягвайте червените прибори.

Червено за убиване на апетита, оранжево за по-вкусен топъл шоколад

Екип учени от Оксфордския университет наблюдавал десетки доброволци, за да прецени влиянието на приборите с различна форма, цвят, тегло и материя, от която са произведени, върху усещането на хората за вкуса на храната.

Изводите от това и други проучвания сочат, че:
- храната върху нож се усеща като по-солена, отколкото ако се консумира с лъжица, вилица или клечка за зъби;
- храната изглежда по-скъпа, ако се хапва с лека пластмасова лъжичка;
- топлият шоколад е "по-вкусен", когато се сервира в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена;
- жълтите кутии подобряват вкуса на лимона в содата;
- студените цветове, като синьото например, създават впечатление за освежаваща напитка;
- питие в розова чаша се възприема като сладникаво.

Източник: БГНЕС/АФП