Кавгите с половинката вредят на здравето ни


Караниците с любимия/любимата се отразяват негативно върху биологичното състояние и на двамата съпрузи.

Изследване, проведено от екип учени от Университета в Охайо, е наблюдавало 37 семейни двойки в продължение на 12 дни, като общуването им е било следено с камери, а по ръцете им били нанесени локални увреждания, чрез които да се установи колко бързо зарастват те и какво е цялостното здравословно състояние на партньорите.

Кавгите с половинката вредят на здравето ни

Резултатите показали, че раните на двойките с положително отношение и общуване по между си, зараствали по-бързо, отколкото на тези с трудности и разправии.

Бързината на зарастване на раните зависи от нивата на окситоцина в кръвта. "Окситоцинът изпълнява функцията на универсален защитник. Концентрацията му е най-висока при двойките без проблеми в общуването", казва ръководителката на изследването Дженис Киколт-Глейзър.

За да избегнете излишното напрежение с партньора си е добре ясно и без заяждане да изказвате собствените си мисли и желания, както и да изслушвате и осмисляте тези на другия. Връзката не е война и не бива в спора да се търси победа, а консенсус. И винаги се фокусирайте върху положителното - по кои точки сте на едно мнение и как можете оптимално да доближите тези, по които сте на различно.

Източник: БГНЕС