Четирите здравословни навика за по-дълъг живот

Американски учени установиха, че съществуват четири основни навика, които предпазват от сърдечни заболявания и удължават живота.

Учените твърдят, че обикновени промени в начина на живот могат да подобрят здравето и да намалят риска от смърт по всякакви причини с 80 на сто за осем години.

Редовни упражнения
Не е тайна за никого, че редовните, марак и кратки упражнения помагат да изглеждате и да се чувствате прекрасно- свежи и в добра форма. Ако все пак упражненията не са силата ви, практикуването на йога може да донесе същите резултати както при усилените тренировки.

Следване на средиземноморската диета
Повечето хора свързват диетата с гладуване. Но НЕ! Диета може да се нарече определен хранителен режим, който спазваме, за да ограничим вредното влияние на някои храни върху нашия организъм. Едни пример за такъв режим е средиземноморската диета.


Поддържането на нормално тегло
Именно поддържането на нормално тегло е ключа към здравето. Всеки може да изчисли теглото, което трябва да има според ръста си и да се стреми да се придържа към него. Както наднорменото, така и подднорменото тегло крият своите рискове от заболявания.


Отказа от цигарите Това твърдение никой не може да го оспори. Цигарите не са нищо повече от вреден навик и никотинова зависимост, която често пъти идва от психическата нагласа. Не се е чуло досега някой да е открил полезно действие на цигарите(като изключим марихуаната и нейното обезболяващо действие), напротив. Колкото по-рано се осъзнае вредния навик, толкова по-бързо организмът ще се изчисли от вредните съставки и ще подобрите тонуса и здравето си.

В периода на изслеването учените следели дали участниците преживяват сърдечен удар, внезапно спиране на сърцето, болка в гърдите, ангиопластика или умират от коронарно сърдечно заболяване или други причини. Учените създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на диетата им, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.

Само два процента от 129-те участници отговорили на всички четири критерия за здравословен начин на живот. Най-здравите участници намалявали с 80 на сто риска от смърт в последвалия период. Учените изтъкват, че изследването им показва значението на здравословните навици не само относно намаляването на риска от сърдечни заболявания, но и за предотвратяването на смъртността от всякакви причини.

Източник: БГНЕС