Новият будоар на Мариела Гемишева в галерия "Юзина"

Силвия Тодорова

На 31 януари в галерия „Юзина” Мариела Гемишева представи изложба –  инсталация на своя „стилизиран“ дамски будоар, разкриващ нейното лично пространство на жена – моден дизайнер и художник.  Изложбата бе официално открита от арт директора на галерия „Юзина” – Десислава Монева. Инсталацията представи проф. д-р Любомир Стойков, който следи професионалното развитие на Мариела Гемишева от самото начало и е научен ръководител на дисертацията, която тя защитава в НХА.

Специален гост на проекта и на самото откриване беше модният дизайнер Светослав Колчагов – дизайнер, работещ за “Golden label” на Vivienne Westwood. В проекта той участва с “ОБЕКТИ В ЖЕНСКИ РОД” – класически будоарни обекти /корсети, кринолини и рокли/, изработени специално за „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013”.

Новият будоар на Мариела ГемишеваНовият будоар на Мариела Гемишева

Сред ВИП гостите, които уважиха събитието бяха г-жа Виолина Маринова, Валентина Войкова, дизайнерите Жана Жекова и Вяра Георгиева, художника Николай Панайотов, Весела Драганова и много други. Като домакин на изложбата, Десислава Монева беше облечена с тоалет на дизайнерката Мариела Гемишева, носещ името „Скафандър за ангели”.
 
Новият будоар на Мариела ГемишеваВ проекта „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013” са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години /”Out of myself” 2003, “Objects 2007”, “Self-portrait“ 2008,”My favorite boudoir” 2010, “Drawings” 2011/, изследващи собствената й личност. В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов. През 2013-та година доц. д-р Мариела Гемишева отбелязва и своята 20-та творческа и професионална годишнина.

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, с който бе покрито подовото пространство на галерия „Юзина”. Настилката, по която всеки, преминал през будоара, оставя своите следи, ще бъде в галерията по време на цялата изложба до 14 февруари. В своето изказване Мариела Гемишева обясни, че всички, посетили будоара се превръщат автоматично в част от инсталацията. В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от „деформирани” будоарни аксесоари, представящи „фетишизираното женско начало“. Инсталацията поставя под въпрос конюнктурния статус на фетиша, разкрит като преповтаряна ценност, коментирана и травестирана в различност, която да бъде елемент за подхранване на неговата връзка с модата – FASHION & FETISH.

Проектът се осъществява в сътрудничество с FAC /Fashion Art Center/ Mariela Gemisheva. „Етикетите”, поставени върху обектите-аксесоари с надпис FAC, могат да се тълкуват не само като ''Fashion Art Center'', но и като ''Frequently Ask Question'' или като друга популярна английска дума, започваща с F.'' /цитат от публикация на Василена Мирчева в списание „ЛИК” от м. октомври 2010/. Изложбата ще бъде показана на следващ етап и в Китай с партньори на галерия „Юзина”. 

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса; родена е в град Казанлък. През 1992 г. завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен в дисциплина визуални изкуства от Националната художествена академия, София, с научен ръководител проф. д-р Любомир Стойков.

Новият будоар на Мариела Гемишева

Новият будоар на Мариела Гемишева

Новият будоар на Мариела Гемишева

Мариела Гемишева е известна с оригиналните и запомнящи се  експериментални решения в областта на модата и с атрактивните си пърформанси. За нея изкуството и модата са: „практика, комуникация, процес, неспокойствие динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”. Провокацията е съществен елемент в нейните работи – според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”.

Мариела Гемишева е двукратен носител на наградата „Златна игла” (1996 г. и 1998 г. ) на Академията за мода. Номинирана е за дизайнер на годината (2006 г.) от Академията за мода, за „Жена на годината” (2008 г.) от списание „Грация” в категория „Мода”, както и за наградата за съвременно изкуство „Shortlist 2008” (GAUDENZ RUF AWARD). Мариела Гемишева влиза също и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Selfportrait /2008 г./, Multi - me /2012 г./.

Новият будоар на Мариела ГемишеваНовият будоар на Мариела Гемишева

Доц. д-р Мариела Гемишева е член на Съюз на българските художници от 1995, на Института за съвременно изкуство – София от 2000 г. От 2003 година e преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност „Мода“ в Националната художествена академия, София.

 Новият будоар на Мариела ГемишеваСнимки:

1. Модните дизайнери Мариела Гемишева и Светослав Колчагов
2. Мариела Гемишева позира пред  свои портрети – обекти в инсталацията.
3. Десислава Монева и Мариела Гемишева
4. Мариела Гемишева и Светослав Колчагов с част от екипа, работил през годините с дизайнерката.
5. Десислава Монева, проф. Любомир Стойков, Виолина Маринова и Мариела Гемишева (от ляво на дясно)
6. Десислава Монева, проф. Любомир Стойков и дизайнерката на FEDE fashion studio – Вяра Георгиева.
7. Десислава Монева до будоарен обект – рокля, изработена от Светослав Колчагов специално за проекта.
8. Будоарен обект на мариела Гемишева
9.  Будоарното пространство на Мариела Гемишева.

Фото: Стефан Марков © Булфото