"Един нов будоар на Мариела Гемишева 2013" в галерия "Юзина"

Силвия Стоянова

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВАГалерия „Юзина” представя изложба –  инсталация на "стилизиран" дамски будоар, представящ личното пространство на жена – моден дизайнер и художник. В проекта „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013” са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години /”Out of myself” 2003, “Objects 2007”, “Self-portrait“ 2008,”My favorite boudoir” 2010, “Drawings” 2011/, изследващи собствената й личност. В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов.

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, с който ще бъде покрито подовото пространство на галерия „Юзина”. Килимът ще остане в галерията по време на цялата изложба от 31 януари до 14 февруари. В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от „деформирани” будоарни аксесоари, представящи „фетишизираното женско начало“. Инсталацията поставя под въпрос конюнктурния статус на фетиша, разкрит като преповтаряна ценност, коментирана и травестирана в различност, която да бъде елемент за подхранване на неговата връзка с модата – FASHION & FETISH.

Проектът се осъществява в сътрудничество с FAC /Fashion Art Center/ Mariela Gemisheva. „Етикетите”, поставени върху обектите-аксесоари с надпис FAC, могат да се тълкуват не само като ''Fashion Art Center'', но и като ''Frequently Ask Question'' или като друга популярна английска дума, започваща с F.'' /цитат от публикация на Василена Мирчева в списание „ЛИК” от м. октомври 2010/ Изложбата ще бъде показан на следващ етап и в Китай с партньори на галерия „Юзина”. 

Гост на проекта е модният дизайнер Светослав Колчагов. Той е асистент по основните модни  проекти на Мариела Гемишева от 1998 г. до 2003 г. В проекта участва с “ОБЕКТИ В ЖЕНСКИ РОД” – класически будоарни обекти /корсети, кринолини и рокли/, изработени специално за „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013”. Роден е в Пловдив, но от 2003 г. живее и работи в Лондон, като през 2004 и 2005 г. работи за Alexander Mcqueen, а през 2003 и 2004 – за Preen и Burberry.  От пролетта на 2006 г. до сега създава мода за “Golden label” на Vivienne Westwood.

Чанта

МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса; родена е в град Казанлък. През 1992 г. завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен в дисциплина визуални изкуства от Националната художествена академия, София, с научен ръководител проф. д-р Любомир Стойков.

Мариела Гемишева е известна с оригиналните и запомнящи се  експериментални решения в областта на модата и с атрактивните си пърформанси. За нея изкуството и модата са: „практика, комуникация, процес, неспокойствие динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”. Провокацията е съществен елемент в нейните работи – според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”.

Мариела Гемишева е двукратен носител на наградата „Златна игла” (1996 г. и 1998 г. ) на Академията за мода. Номинирана е за дизайнер на годината (2006 г.) от Академията за мода, за „Жена на годината” (2008 г.) от списание „Грация” в категория „Мода”, както и за наградата за съвременно изкуство „Shortlist 2008” (GAUDENZ RUF AWARD). Мариела Гемишева влиза също и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Selfportrait /2008 г./, Multi - me /2012 г./.

Доц. д-р Мариела Гемишева е член на Съюз на българските художници от 1995, на Института за съвременно изкуство – София от 2000 г. От 2003 година e преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност „Мода“ в Националната художествена академия, София. През 2013-та година доц. д-р Мариела Гемишева отбелязва и своята 20-та творческа и професионална годишнина.

Будоарен обект 2007

Снимки:

 1. Мариела Гемишева - цикламен профил – дигитален печат, 120х110 см., 2002
Фото: © Данаил Щърбанов

2. Чанта Вагина – текстил и кожа с конски косми, 2008
Фото: © Личен архив на Мариела Гемишева

3. Будоарен обект от 2007 г., включен в инсталацията.
Фото: © Ангел Цветанов