“ОКТОБЕР” С РЕВЮ В СОФИЯ НА 15 МАРТ
* Най-известният словенски дизайнер Урош Белантич пристига в България

Галина Кондова

Най-известният словенски дизайнер Урош Белантич, създател на марката “Октобер”, пристига в България на 15 март. Той ще присъства на представянето на новата си колекция пролет-лято 2007 в нашата страна. Това ще бъде и официалното презентиране на “Октобер” на българска сцена. Официален представител на марката са бутици AIMS-G.

Урош Белантич е роден в Югославия през 1975 г. Завършва моден дизайн във Виена, а сред неговите преподаватели са Жан-Шарл дьо Кастелбажак и Вивиан Уестууд. Дизайнерът създава костюми за словенски танцови компании и филми, а също така разработва и дамски колекции за няколко словенски модни марки. През 2001 г. Урош Белантич основава “Студио Октобер”, като мениджърският и шивашкият екип е ситуиран в центъра на столицата Любляна. През 2003 г. “Октобер” представя първата си дамска колекция, а през 2004 г. прави международния си дебют в Париж. Постепенно Урош Белантич се превръща в най-утвърдения словенски моден дизайнер. Само няколко сезона са необходими, за да се превърне “Октобер” в международен план в синоним на качество, ексклузивност и свежест. Бутици на марката има в Белгия, България, Дания, Египет, Франция, Гърция, Италия, Япония, Корея, Русия, Словения, Турция, Украйна и САЩ.

“Октобер” разработва и мъжка модна линия. Сред клиентите на марката са министър-председателят и президентът на Словения, за които Урош Белантич създава специално ръчно изработени модели, както и редица филмови звезди.

Както самият дизайнер се изразява, жената на “Октобер” си играе с алхимията на носталгията и черпи енергия от неопределеното. Тя знае, че времето е на страната на онези, които вярват в него. Женствеността й е подсилена чрез по-мъжествена линия, а агресивността й е прикрита от женствен обем. Тя е “Никита” – в униформа, взискателен тоалет, и “Лолита” – в рокля на цветя. “Октобер” налага стил, определян като “чиста елегантност”. Особено характерни за марката са нестандартните кройки, както и смесването на стиловете – например суперелегантна рокля с груби кожени ръкавици или кожен колан.

Материите, от които са изработени моделите са от най-висок клас – коприна, мохер, кашмир, сатен, естествена кожа. Марката използва и нови платове като съчетанията на вълна и коприна, памук и кашмир. Основната цветова палитра включва актуалнrтe за сезона черно, бежово, златно, теменужено. Дължините са класически (до коляното), саката и роклите са силно вталени, панталоните са тип пура, а наборът в долната част издължава силуета.

Фото:
1.Урош Белантич.
2.- 3. Модели на “Октобер”.

Снимки:
Архив: © AIMS-G/ © “Октобер”

 

© Любомир Стойков
Всички права запазени!