Модна и танцова фотография в галерия "ЮЗИНА"

* Световноизвестният Саймън Люис гостува на своя европейски куратор – Десислава Монева

Силвия Тодорова

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава МоневаНа 21 юни в галерия „Юзина” бе открита изложбата MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography на световноизвестния фотограф Саймън Люис, подготвена съвместно с неговия европейски куратор и Арт директор на галерия „Юзина” – Десислава Монева.

Изложбата беше открита със слово на г-жа Десислава Монева. Приветствени думи към фотографа произнесе проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода. От името на Н. Пр. Джеймс Уорлик културният аташе на САЩ – Ричард Дамстра – поднесе своите специални поздравления за изложбата на Саймън Люис. Откриването уважиха: Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, Н. Пр. Коре Янсон – посланик на Дания в България и съпругата му, представител на посолството на Република Корея, Виолина Маринова – председател на Управителния съвет и гл. изп. д-р на банка ДСК, Ставри Калинов, Ники Сотиров, Весела Драганова, Диана Любенова, Елен Колева, Жана Жекова, Вяра Георгиева, Юлия Юревич, Жасмина Тошкова и др.

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава МоневаПроектът MEMORIA ON BEAUTYFashion and Dance Photography е част от Месеца на фотографията и се реализира с помощта на Националната художествена академия и Академията за фотография. „Memoria on beauty“ показва оригиналната фотографска работа на Саймън Люис, възпитаник на SVA School of visual Art – Ню Йорк. Изложбата отразява културните влияния, които вдъхновяват множество аспекти от живота на Саймън Люис.

Саймън Люис живее в Ню Йорк и работи в областта на портретната, модна и танцова фотография. Завършил е Глобална фотография в Колежа за визуални изкуства, Ню Йорк (SVA), като в момента подготвя няколко изложби за 2012 г., междувременно работейки за Ралф Лорен, „Нокиа”, „Огилви”, Робърт Марк, „Канон”, „Харпърс Базар” Мексико и мн. др.

Mагьосникът на обектива е бил в повече от 40 страни. Фотографиите му също са обиколили целия свят, като не спират да очароват посетителите на изложбите със своята непреходност, илюстрирайки човешкото любопитство към непознатото и недокоснатото. Творбите му са израз на човешките състояния, движението на живота и красотата на взаимните преживявания.

По време на откриването гостите имаха възможност да се насладят и на коктейлите на Bombay Sapphire.

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава МоневаСаймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Десислава Монева, куратор на изложбата MEMORIA ON BEAUTY

Истинското артистично произведение се създава в определен „интуитивно-изразителен” момент и е напълно завършено в творческия Дух. Техническото изразяване, превод на поетичната илюзия в звуци, цветове и дори думи, е почти случайно и допълва цялостта и определеността на произведението.

Творчеството на Саймън взаимодейства с търсената дълбочина на Духа като играе с предизвикателството на точната физическа реалност. Красотата, истината и творчеството не са само част от духовността, но и от физическия свят, в който можеш да докосваш, да помирисваш, да чуваш звука от падащ предмет, привлечен от неизбежността на гравитацията, да облечеш и да скъсаш, да промениш и развиеш. Саймън изобразява настроения, влияния, мисли и мечти, съчетани в различни цветове, светлини и вибрации. Всяка фотография притежава свой нов уникален характер и изтънчена чувствителност, разкривайки индивидуалността на автора. Може да усетим откровеността на неговото дълго пътуване към себе-откриването.

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Саймън Люис за изложбата MEMORIA ON BEAUTY

Спомените и миналите преживявания са непостоянни. Понякога ни убягват, понякога идват накуп, изпълвайки ума ни с емоции, проблясъци от цветове и светлини.

В тази серия аз търся да свържа тези спомени, които са оставили своето влияние върху живота ми. Пътувайки по света през голяма част от него, исках да направя серия, която да отразява и културните влияния, които вдъхновяват множество аспекти от живота ми. Моите пътешествия ме отведоха в много страни, обединявайки се в т. нар. „глобална връзка“. По подобен начин, изображенията от изложбата „Memoria on beauty“ са променени и забавени, създавайки пресъздаден спомен, популярен, но и кристално чист, резониращ и ефимерен.. .

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава МоневаСаймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Саймън Люис гостува на своят европейски куратор – Десислава Монева

Четете повече във Fashion Lifestyle Magazine

 

Снимки:

1. - 2. Фотографът Саймън Люис.

3. Саймън Люис и Десислава Монева.

4. Саймън Люис с дизайнерката Вяра Георгиева.

5. Саймън Люис с културния аташе на на САЩ – Ричард Дамстра.

6. Саймън Люис, Десислава Монева, Н.Пр. Стефано Бенацо и проф. Любомир Стойков (от ляво на дясно).

7. Н. Пр. Стефано Бенацо и Н. Пр. Коре Янсон.

8. Виолина Маринова (с жълто сако) – председател на Управителния съвет и гл. изп. д-р на банка ДСК и Маргарита Голева.

9. Саймън Люис и Мая Цакова.

10. Ники Сотиров, проф. Любомир Стойков, Анна Каридова и Саймън Люис (от ляво на дясно).

Фото: © Божидар Марков