Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл "СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ"

Силвия Тодорова

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМНа пресконференция в БТА бе обявено петото юбилейно издание на традиционния културен празник „София поздравява Рим”, който се организира съвместно от италианско-българската асоциация „Феникс”, „Столична община” и Български културен институт в Рим.  В пресконференцията взеха участие: Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, Жана Яковлева – координатор на културната инициатива „София поздравява Рим”, Вяра Георгиева – създател и дизайнер на модна къща FEDE fashion studio. Водещ на пресконференцията бе проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и главен консултант на ревюто в Рим. След изказванията на участниците балерини от балет „Арабеск” представиха част от тоалетите на дизайнерката Вяра Георгиева, която ще открие с ревю грандиозния спектакъл във Вечния град. 

Празникът ще се състои на 4 юли 2012 г. на сцена пред кметството на Община Рим на Капитолийския хълм. Фокус на събитието и една от целите му е представянето на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. – България и Италия са поканени да излъчат своите представители  през 2013 г.

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ

По време на пресконференцията Н. Пр. Стефано Бенацо обърна внимание на добрите традиции в културното сътрудничество между Италия и България и акцентира върху факта, че България е страната в Европа с най-старо име и на териториите й са присъствали многобройни цивилизации. Жана Яковлева подчерта, че без „Столична община” и Министерсвото на културата събитието нямаше да може да се случи и изрази специална благодарност за подкрепата на Нели Атанасова – председател на италиано-българската културна асоциация „Феникс” и на Борислава Чакринова – директор на Българския културен институт в Рим, които са пряко ангажирани с подготовката на събитието. 

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМБългарската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМБългарската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ

Дизайнерката Вяра Георгиева, която е завършила моден дизайн в Милано и е работила дълго време в Италия, сподели, че в Рим ще покаже официална линия висша мода от колекцията Prima и булченски тоалети от колекция Verde (от итал. – зелено). Тя изрази радостта си, че ревюто ще се състои в рамките на събитие от такова високо културно ниво. Специфични за двете колекции са външните шевове – вътрешната обвивка на дрехата се превръща в нейно лице. Характерни за облеклата са още напластяването и еклектика в комбинацията на материите, които включват: коприненa матова органза, фин тюл и фин памук с ръчно бродирана дантела; сурова и еластична коприна, копринена тафта и копринен шантунг и др.

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМБългарската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМБългарската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ

Летният празник  “София поздравява Рим” е сред най-ярките, мащабни и посещавани представяния на българската култура в италианската столица, със затвърдени традиции и растяща с всяка изминала година публика. На тържественото откриване на събитието двама водещи (на български и италиански език) ще представят столицата ни и по време на представлението на голям екран гостите ще могат да видят специално направен рекламен клип за София.

Концертът спектакъл ще започне с голямо ревю на създателката и дизайнерката на българската модна къща FEDE fashion studio – Вяра Георгиева. В събитието ще вземат участие също и балет „Арабеск” (със спектакъла „Герман”), формация АКВАДЕЛИА (със спектакъла „Жарава”) и огнено шоу „Дивинитас”.

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМБългарската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ

Подписването на Протокола за съвместна работа между Община Рим и Столична община в областта на политиката за културен обмен, сключен на 10 октомври 2009г., позволи празникът “София поздравява Рим” да се превърне в прекрасна традиция. Tя намира изява всяко лято на сцената на най-престижния фестивал на италианската столица “Римско лято”. През най-усиления туристически сезон в Рим граждани от цял свят – повече от 1200 италианци и 2500 туристи всеки ден – ще  могат да участват, да се запознаят и да се възхищават на модерната и традиционна култура на страната ни.

Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ

 

Снимки:

1. Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България и проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и главен консултант на ревюто в Рим.
2. Вяра Георгиева, проф. Любомир Стойков и Жана Яковлева (от ляво на дясно)
3. – 11 Модели на дизайнерката Вяра Георгиева, които ще бъдат показани на празника „София поздравява Рим” на 4 юли.

Фото: © Божидар Марков

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine