Дефиле на автентични градски тоалети в Софийския исторически музей

Дефиле на автентични градски тоалети в Софийския исторически музейС модно ревю на автентични градски тоалети от края на 19 и началото на 20 век Софийският исторически музей отбеляза Международният ден на музеите 18 май.

Въпреки скромния брой на тоалетите, облеклата илюстрираха почти всички аспекти от бита на столичаните от началото на миналия век – показани бяха, както всекидневни тоалети, така и бални рокли, търговски и дипломатически костюми. Внимание привлече и автентичната рокля, принадлежала на съпругата на Пейо Яворов Лора Каравелова. За представянето на оживелите експонати не бяха подбрани професионални модели, а ученици от испанската и италианската гимназии.

Повече за историята зад тоалетите разказа Мирела Дейчева, главен експерт по етнография към Софийски исторически музей. "Модата винаги е била висшия израз на културата на всяка епоха, на идеала за красота. Ревюто с живи манекени е театър в музея. Периодът 19-20 век е времето, в което София става столица и когато се строи модерна България, и съответно модата не може да не следи бързите темпове. Строителите на съвременна България се обличат по подходящ начин, обличат съпругите и дъщерите си по подходящ европейски начин. Това ревю не е дизайнерско, но въпреки това носи най-висшата мода на своето време", казва Мирела Дейчева.

Дефиле на автентични градски тоалети в Софийския исторически музейДефиле на автентични градски тоалети в Софийския исторически музей

"Една част от облеклата са изписани от Париж и Виена и са изработени в ателиетата там, а тези от 20-те 30-те години са дело на български майсторки", сподели още Дейчева. Според нея българките, и в частност софиянките, запазват модния си усет и по времето на социализма, продължават да следват световните модни тенденции. Тази атрактивна идея на музея се реализира в част от реставрираното пространство централната минерална баня в столицата. БГНЕС