Българска мода ще триумфира на модно изложение във Виена

Българска мода ще триумфира на модно изложение във ВиенаТазгодишното десето издание на "Модепаласт" (Дворец на модата), което се открива на 4 май 2012 г. във виенския музей на приложното изкуство МАК, празнува юбилея си с програма, посветена на модата от София «Spot on Sofia», съобщиха от КомПрес.

Така българската група отново е най-силно представена след австрийците сред общо 130 творци от 19 страни. 20 млади български дизайнери представят авангардна мода от българската столица. Организаторите на модното изложение определят съвременната българска мода като феномен на международните подиуми. Новото поколение български дизайнери се вдъхновява в търсенията си от дългогодишната текстилна традиция в България.

Силно присъствие демонстрират младите дизайнери от шоурум за съвременен дизайн "Иван Асен 22" начело със създателката му Нели Митева. Сред участниците са и Георги Флоров, Игор Илийовски, ЙОД на Яна Дворецка, Петя Казанджиева, Борислава Горанова от Варна, създаденият през 2010 г. в София лейбъл Carevitsa, Динка Касабова от Пловдив, Етикет на Ива Станчева от София и колекции на Ham & Eggs, вдъхновени от българските фолклорни традиции.

Българска мода ще триумфира на модно изложение във ВиенаМладите, но вече известни у нас Джина Шеовска и Калина Чанкова представят дизайнерски бижута.

Започналият през 2003 година като панаир на виенската мода "Модепаласт" вече се утвърди като традиционно международно събитие. Проявата е съпроводена от многобройни модни ревюта, партита и прояви в целия град.

За първи път тази година от 13 до 15 април «Дворец на модата» се проведе и в австрийския град Линц. Акцентът на изложението на модата в Линц беше «зелената» мода, където се запази миналогодишният фокус върху екологичните материали. БГНЕС

Снимки: БГНЕС