Галерия „ЮЗИНА” стартира Арт академия за деца

Силвия Тодорова

Галерия ЮЗИНА стартира Арт академия за децаОснователката на галерия „Юзина” Десислава Монева стартира детска Арт Академия с цел да насочва и развива уменията на децата в областта на модерното и съвременно визуално изкуство. Свободната територия на галерията, която отвори врати през декември миналата година на ул. „Московска” 11,  ще служи като открита „класна стая”, осигурявайки на децата оптимална среда, за да виждат и преживяват изкуството.

Професионалният педагог в лицето на Станислава Стоянова, преподавател и в Националната Художествена Академия, ще стимулира артистичниия потенциал на всяко дете, подхождайки индивидуално към неговия талант. Галерията осигурява присъствието и на експерт психолог, който да консултира родителите и техните деца с цел подпомагане на общуването между тях. След всеки модул на занятията родителят получава информация от педагога и психолога.

Децата лично ще се запознават с авторите, участващи в изложбите на галерия „Юзина”. Ще имат възможността да общуват свободно с художниците, да им задават въпроси, да поискат автограф или да рисуват заедно с тях.

В артистичното пространство на „Юзина” децата от 5 до 8 и от 9 до 14 години в отделни групи, всяка събота и неделя ще могат да се занимават с рисуване, живопис, скулптура, графика и приложни изкуства: рисуване върху стъкло, оригами, керамика, текстил. В програмата са включени също рисуване на фантазни образи, моделиране, усвояване на темперни и акрилни техники, колаж и илюстрация,  сюжети, свързани с жанра натюрморт и работа с глина.

Цялата артистична гама от възможности за общуване с изкуството стимулира детското въображение и развива комплексни качества в децата като работа в екип и асоциативно мислене. Заниманията с изкуство развиват и естетическото чувство, уменията по цветознание, композиция и декориране.

Интерпретация на детските творби от психолог, от своя страна, могат да са източник на ценни съвети и насоки, както за индивидуалното развитие на всяко дете, така и за адекватното и пълноценно общуване с него.

Снимка:
1. Първите занимания на децата в Арт Академията на галерия „Юзина”
Фото: © „Юзина”

Четете повече във Fashion Lifestyle Magazine