Вратовръзката се завърна на модния подиум в Париж

Достатъчно беше "възрастните" да престанат да я носят, за да й се нахвърлят "младежите". Вратовръзката, която през последните години все повече губеше популярност, се завърна на парижките подиуми, но дали ще успее да излезе трайно от шкафа със "старомодни" вещи?

"Никога не нося вратовръзка. С изключение на понеделник следобед, когато се срещам с баща ми Бернар (президент на компанията LVMH). На такава среща, ако не нося вратовръзка, ще съм единствен", казва 34-годишният Антоан Арно по време на първото ревю на марката Берлути, в което вратовръзката е доста силно представена.

Вратовръзката възкръсна на модния подиум в ПарижВратовръзката възкръсна на модния подиум в Париж

Ревюто започва с костюм с вратовръзка и в почти всички останали модели, създадени от белгийския дизайнер Крис Ван Асхе, вратовръзката присъства неизменно. Както и при другите марки тя е черна или поне в тъмен цвят, в повечето случаи е тясна.

Карл Лагерфелд никога не излиза без вратовръзка. "Носил съм през целия си живот, още от училище", признава той. "За мъжете това е еквивалентът на панделките в женския гардероб. Честно казано изпитвам ужас да открия гърдите си, особено след 35-годишна възраст", допълва дизайнерът.

Защото възрастта е основен елемент при вратовръзките. "От много години зрелите мъже, бизнесмените се отказаха от вратовръзките, за да изглеждат по-млади. Нормално е младежите да се върнат към тях", заяви Жан-Жак Пикар, консултант в сектора на луксозните стоки, по време на ревюто на Кензо. Японската марка беше вмъкнала в "градския, страхотен, постоянно променящ се външен вид" многобройни...вратовръзки.

Вратовръзката възкръсна на модния подиум в ПарижВратовръзката възкръсна на модния подиум в Париж

Проблемът на костюмите без вратовръзка според Пикар е, че повечето яки на ризи не са адаптирани за това. Ето защо трябва да се избере риза, която може да се закопчава до много нависоко, за да се постигне хармоничен вид. А след известна възраст "шията започва да се отпуска и леко наподобява тази на пиле или на пуйка", казва Пикар и съветва мъжете в напреднала възраст да си слагат вратовръзка, ако искат да изглеждат добре. БГНЕС

Снимки:

1. - 2. Модели на Kris Van Assche от колекция есен-зима 2012-2012
3. Модел на Hermès от колекция есен-зима 2012-2012
4. Модел на Kris Van Assche от колекция есен-зима 2012-2012