Рибата на нашата трапеза

Теодора Денева

Днес е Никулден, денят, в който Българската православна църква отбелязва празника на Свети Николай Мирлийски, покровителят на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. По традиция на този ден задължително на трапезата се поднасят ястия от риба с люспи, най-често пълнен шаран. Нашият съвет обаче е, рибата да присъства на вашата трапеза редовно, а не само на този ден.

Рибата на нашата трапезаРедовната консумация на риба предпазва организма ни от различни болести. Някои видове риба като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, са богати на жизненоважните омега-3 ненаситени мастни киселини. Рибата е изключително полезна за мозъка и ретината на очите. Затова кърмачетата на онези майки, които консумират повече риба, са с много по-добро зрение. Също така редовната консумация на риба още по време на бременността понижава риска от преждевременно раждане. Ако поне веднъж седмично рибата присъства на вашата трапеза, това ще намали кръвния холестерол - причинителят на атеросклерозата, ще намали риска от развиване на деменция и спомогне за контрола на кръвната захар в организма. Освен това е доказано, че редовната консумация на риба намалява признаците на депресия и облекчава пристъпите на автоимунни заболявания.

Ако все пак не сте почитател на рибните ястия, то е добре поне да приемате таблетки рибено масло, което според някои учени е ключът към дълъг и здравословен живот.