ГАЛЕРИЯ-БУТИК "РОРА" ОТВОРИ ВРАТИ

* Дизайнерката Росица Рангелова представи новата си колекция пред гости и ценители на стила и нестандартните облекла

Силвия Тодорова

На 30.11.2011 г. дизайнерката Росица Рангелова – преподавател по моден дизайн в Нов Български Университет и дъщеря на доц. Йорданка Чернаева – отвори своя първи галерия-бутик „РоРа” в центъра на София на ул. „Княз Борис I” № 94. Проф. Любомир Стойков приветства гостите с добре дошли, откри бутика с кратко слово и представи колекцията на Росица Рангелова за сезон есен-зима 2011/2012 г. Дизайнерката официално преряза лентата на галерия-бутик „РоРа” (асистира й нейният съпруг г-н Никола Рангелов). В ревюто, което последва бяха представени модели както на Росица Рангелова, така също и облекла от последната колекцията на доц. Чернаева.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

Сред гостите, които се насладиха на нестандартните тоалети бяха: актрисата Деси Бакърджиева, чаровната синоптичка Деси Банова, Жана и Мила Христови, Весела Драганова – председател на „Партия на българските жени”, дизайнерката Даря Манченко, певецът Тодор Трайчев, собственичката на салон „Магама” – Вили Боршукова, Мисис България Глоуб 2009 – Милена Шаркова, Мисис България Европейски съюз 2010 – Росица Стойчева и моделът Стела Радославова, светският коментатор Денди, победителката в българското издание на дизайнерския конкурс „Triumph Inspiration Award 2011” – Евелина Гелина и мн. др. Специален гост на откриването беше и майката на Росица Рангелова – голямото име в българската мода доц. Йорданка Чернаева, която поздрави дъщеря си и й пожела много успехи с новооткрития бутик.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

Колекцията на Росица Рангелова е вдъхновена от младата жена с по-разчупен вкус, която търси нестандартното, стреми се да бъде елегантна, но различна и смела. Облеклата от колекцията са ежедневни като акцентът е върху детайлите.

Материите са естествени, предимно гладко кадифе, коприна, вълна, памук и ръчни плетива като при отделните облекла се миксират различни по състав платове – комбинират се плетиво и тюл; кадифе, коприна и плетиво и др. Сред цветовете преобладават пастелните нюанси на бежoво, сиво, меланж, земни тонове, но също така и червеното. За силуета са характерни етажност и наслояване, като дължините на полите са до коляното и макси, a oбемите са свободни.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

Връхните дрехи са с нестандартен силует без хастар от двулицеви платове и много леки за носене, а силуетът при тях е овален. Сред аксесоарите в колекцията основно място заемат шапките ръчно плетиво с дебели прежди и плетки с релефна структура. Друг основен акцент при аксесоарите са брошките от плат.

Идеята и желанието на Росица Рангелова е да създаде творческа среда и галерия-бутик „РоРа” да се превърне в място за срещи и дискусии на творци в областта на изкуството и дизайна. Намерението на дизайнерката е там да се излагат авторски работи, както нейни, така и на други колеги и талантливи млади творци. „Като преподавател имам достъп до много креативни и талантливи млади дизайнери, студенти, на които искам да дам възможност за изява и развитие”, споделя Росица Рангелова и допълва, че именно по тази причина интериорът на бутика е реализиран така, че да може да се превръща и в галерия.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

Тоалети от последната колекция на доц. Йорданка Чернаева също могат да бъдат намерени в галерия-бутик „РоРа”. Облеклата залагат на бизнес линията с артистичен привкус. Кройките са нестандартни като саката са къси и вталени с апликации от дантела. Полите имат А-силует, тюлени фусти и са обемни, а дължините са около и под коляното. При материите отново присъстват гладко кадифе и тюл, за саката – букле, а за полите – тафта. Цветовете са черно, кафяво, охра и червено като акцент.

Посетителите на галерия-бутик „РоРа” ще открият още и облекла на няколко италиански марки, които отговарят на концепцията на бутика и на дизайнерските виждания на Росица Рангелова.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ

Допълнителна информация за Росица Рангелова:

Росица Рангелова е щатен преподавател по моден дизайн в Нов Български Университет от 2003 г. и по настоящем е асистент към катедра „Дизайн и архитектура”, като разработва докторантура върху детското облекло. Завършила е моден дизайн в Националната Художествена Академия в периода 1986-1991 година. Работила е към модните къщи „Рила”, „Хрисома” и „Агресия” и участва нееднократно във Форум „Българска мода”.

Росица Рангелова е дъщеря на известната българска дизайнерка доц. Йорданка Чернаева, която е носител на приза „Златна игла” и на редица други модни награди. Доц. Чернаева е основател и на специалността „Мода” в Нов Български Университет. Росица Рангелова, както сама казва, „е проходила на модния подиум” и от малка черпи опит и вдъхновение от майка си. Израстнала сред модни скици, модели и колекции, тя придобива творческа закалка и сериозен опит от своята майка и най-значим учител в областта на модата. Интересът и желанието й за работа в този бранш се раждат напълно естествено и непринудено за нея. „Двете работим съвместно по много проекти, като взаимно се допълваме и идеите ни се реализират с невероятна лекота”, споделя Росица Рангелова относно работата си с доц. Чернаева.

ГАЛЕРИЯ-БУТИК РОРА ОТВОРИ ВРАТИ



Снимки:

1. Проф. Любомир Стойков, Росица Рангелова и Никола Рангелов (от ляво на дясно) в момента на прерязване на лентата при официалното откриване на галерия-бутик „РоРа”.

2. Доц. Чернаева и Росица Рангелова (отпред) с моделите, които представиха техните облекла. В средата е по-малката дъщеря на Росица Рангелова, която също участва в ревюто.

3. – 6. Част от моделите, които бяха представени по-време на ревюто.

7. Деси Бакърджиева разгледа с интерес облеклата в галерия-бутик „Рора”

8. Деси Банова, Росица Рангелова и Никола Рангелов (от дясно на ляво)

9. Стела Радославова, проф. Любомир Стойков и Милена Шаркова (от ляво на дясно).


Фото: © Божидар Марков