Днес по целия свят се празнува Хелоуин

Днес по целия свят се празнува ХелоуинСАЩ и цял свят се готвят за тазгодишния Хелоуин, който се отбелязва днес (31 октомври) и обичайно включва дейности като дълбаене на тикви, посещение на маскени партита, фойерверки, погаждане на номера, разказване на страшни истории и гледане на филми на ужасите.

Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Интересното е, че по традиция хората в Ирландия и Шотландия дълбаели репи, спомняйки си по този начин за душите, държани в чистилището. Но имигрантите в Северна Америка започнали да използват тиквата, която е много по-голяма и поради това - по-удобна за дълбаене. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника.

Днес по целия свят се празнува ХелоуинИзследване показа, че изпадналата в затруднение икономика не е отказала американците да празнуват Хелоуин тази година и около 75% от американските потребители планират да отбележат празника. Те обаче ще похарчат по-малко пари тази година за костюми и сладки. Очаква се средните разходи да възлизат на 53 долара спрямо 73 долара миналата година според изследването на Америкън Експрес.

Най-много пари американците ще заделят за украса за партитата и за костюми, това се отнася особено за младите служители, които се очаква да похарчат между 63 и 80 долара за облекло. Около 70% от американските потребители ще похарчат средно по 28 долара за сладкиши и украса. Хелоуин не може да мине и без тикви, които ще струват на американците по около 18 долара, допълва Америкън Експрес. Призраци, таласъми и вещици са най-търсените костюми за децата и възрастните.

Днес по целия свят се празнува Хелоуин

Yahoo съобщи, че актьорът Чарли Шийн, чието напускане на тв сериала "Двама мъже и половина" беше широко отразено от медиите, е сред най-противоречивите търсения на костюми тази година. Федерацията на националните търговци на дребно прогнозира, че най-търсените костюми за малките момичета за седма поредна година ще бъдат тези на принцеси, а благодарение на популярността на капитан Джак Спароу, изигран от Джони Деп, момчетата ще отдадат предпочитание на пиратските костюми. Костюмите на животни и насекоми също се очаква да бъдат хит.

Днес по целия свят се празнува ХелоуинДнес по целия свят се празнува Хелоуин

Костюми за Хелоуин, вдъхновени от звездите
Дизайнерът на Живанши Рикардо Тиши и музикалната звезда Сиара бяха страховита двойка в черните си костюми и червени устни на Бала на вампирите на Карин Ройтфелд в рамките на Седмицата на модата в Париж. Дизайнерът Роберто Кавали се облече като конкурента си Карл Лагерфелд за собственото си парти за Хелоуин през 2007 г. Супермоделът Хайди Клум се появи в костюм на робот супергерой на парти за Хелоуин през 2010 г. Британската актриса Кейт Бекинсейл и съпругът й Лен Уайзман блестяха в костюми на принцеса и на чудовището Франкенщайн. Актрисата Лив Тайлър се появи в костюм на жената-котка, загърната с плътно наметало от черни пера, на парти за Хелоун през 2010 г., а колежката й Ан Хатауей заложи на костюм на древноегипетската владетелка Клеопатра на парти през 2004 г. Певицата Кристина Агилера се маскира като красива зомби булка за парти през 2006 г., а светският хроникьор Перез Хилтън влезе в кожата на Лейди Гага през 2009 г. Риалити звездата Ким Кардашян показа пищните си форми в костюм на Червената шапчица на партито за Хелоуин на Хайди Клум през 2010 г. Тя, разбира се, беше придружена от кавалер, облечен като големия лош вълк.

Днес по целия свят се празнува ХелоуинДнес по целия свят се празнува Хелоуин

Лас Вегас, Ню Йорк и Сан Франциско са любимите градове на хората за пътуване за Хелоуин, сочи изследването на Америкън Експрес. Но повечето американци предпочитат да останат близо до дома си и мнозина ще посетят призрачни къщи и тематични паркове, посветени на призраците, съобщава БГНЕС.