Тайната на стройната фигура

Тайната на стройната фигураКонсумирането на плодове и зеленчуци помага на хората да устоят на изкушението на висококалоричните храни, пише БГНЕС.

Когато количеството глюкоза, съдържаща се във въглехидратите, спадне, започваме да губим способността си да контролираме желанието си, а апетитът ни се увеличава. Недостигът на глюкоза, която се използва за захранване на мозъка, ни прави безпомощни пред желанието за висококалорични храни, установиха изследователите.

Хората с наднормено тегло са особено уязвими, като дори най-малкото понижение на глюкозата води до неустоим апетит към въглехидратни храни, от които си набавяме по-голямата част от захарта. "Добрите" въглехидратни храни включват пресните плодове и зеленчуци, кафявия ориз и спагетите, както и пълнозърнестия хляб, а лошите са белият хляб и захарта, безалкохолните напитки, чипсът и други пакетирани зърнени храни.

Поддържането на нивата на глюкоза в мозъка може да е тайната на стройната фигура, сочи изследването. По-честото консумиране на храна в малки количества намалява опасността от поддаване на изкушението от висококалоричните храни, особено за хората с наднормено тегло, установили учените.