МЪЖ С ХАРАКТЕР И НЕОБИКНОВЕНА БИОГРАФИЯ

* Щрихи към земния образ на Румен Христов, кандидат на "Синята коалиция" за президент на Република България

Силвия Тодорова

Румен ХристовИнтересно е в контекста на приоритетното политическо говорене какъв е всъщност човешкият образ на кандидата за български президент? Какъв е той извън политиката? Това е не само любопитен, но и важен въпрос! Защото освен самата политика, водена от определени хора, е от значение също и какви са именно хората, стоящи зад дадена политика.

Потомък на войвода, народен представител и завърнал се емигрант
Ако се върнем малко по-назад във времето, политическата кариера на Румен Христов не би ни изненадала особено като се има предвид, че по бащина линия е потомък на Лальо Войвода и правнук на Лазар Богданов – народен представител и съратник на Стамболийски. По майчина линия пък е правнук на Цаньо Американеца – емигрант в САЩ, който се завърнал в България заради семейството. Румен Христов има несъмнено богат политически и държавнически опит. Доказал се е като честен и интелигентен мениджър, експерт и професионалист. Но наистина е интересен неговият земен образ като обикновен човек, изповядващ нормални човешки ценности. Защото зад привидно стереотипния имидж в публичното пространство стои всъщност мъж с характер и необикновена биография.

Румен ХристовРумен Христов

След третата среща предлага брак, а като министър живее на общежитие
В случая с Румен Христов става въпрос за мъж, който след третата среща предлага брак на съпругата си Жана. Подписват на студентския празник и са заедно вече 25 години. Църковен брак обаче сключват през 2001 г., когато вече са се опознали. Шаферка на сватбата е дъщеря им Мила, която поради дефицит на детски креватчета прекарва първите дни от живота си в куфара на баща си! Румен и Жана си спомнят за десетте години, през които живеят в общежитие като за най-щастливото им време. В началото на този период Румен допълнително работи като шофьор на КООП такси за подпомагане на семейния бюджет. А неговите колеги и съседи пък се забавляват много, когато малко по-късно като министър колата на НСО го взема за работа от общежитието.

Румен ХристовРумен Христов

Доктор по икономика с артистични заложби и страст към Формула 1
Любопитно е съчетанието между висшето образование на Румен Христов и артистичните му заложби. Увлича се по рисуването, както и по театралната режисура, която завършва паралено с другото си висше образование. Повече се изявява като актьор в самодейни театрални постановки, отколкото като режисьор, но в младежките си години не пропуска постановка на Военния театър. По това време успява да стане и втори на студентски състезания по плуване. От спортовете е фен на колоезденето и на националните отбори по футбол и волейбол. От години е запален фен и на Формула 1, също като дъщеря си Мила, която т.г. взе дипломата си от University of the Arts London, специалност “ПР, медия и културология”. Балетът – шедьовър „Лебедово езеро” е друга силна връзка между бащата и дъщерята, които са го гледали заедно цели осем пъти.

Румен ХристовРумен Христов

Освен ценител на класическата музика, Румен е почитател и на рока – „Юрая Хийп”, „Пинк Флойд”, Георги Минчев, „Щурците”, „Сигнал” и др. През свободното си време кандидатът за президент на „Синята коалиция” релаксира както с любимата си музика, така и със срещи с приятели, с добро четиво и филми. Сред любимите му заглавия на книги са: „По пътя“ на Джак Керуак, „Швейк“ на Хашек, „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър и др. В зоната на седмото изкуство симпатиите му печелят филми като: „Оркестър без име“, „Крадецът на праскови“ на Въло Радев, „Ах, този джаз“ на Боб Фос и филмите на Федерико Фелини. В сферата на политиката искрено се възхищава на Хосе Мария Аснар и на Маргарет Тачър, от която има личен автограф на книгата й „Години на Даунинг стрийт 10“. Преди да стане преподавател по „Агромаркетинг” в два университета Румен Христов е специализирал в САЩ, Германия и Брюксел, като е бил и член на Управителния съвет на Швейцарска фондация за биологично земеделие.

Румен ХристовРотарианец с орден за храброст
Повече от 15 години Румен Христов е член на Ротари клуб София – единствената неправителствена организация, член на ООН. Бил е президент на клуба 1997 – 1998 г. и помощник – дистрикт гуверньор. Към обществената му дейност се отнася и постът вицепрезидент за четвърти мандат на международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий” – най-старата българска фондация за култура и образование. В духовен план за повратни моменти в живота си Румен Христов счита посещенията си на светите места Божи гроб в Йерусалим и Света гора – Атон, от където се връща като хаджия. Въпреки че е почетен гражданин на градовете Луисвил – столицата на Кентъки и Фрийпорт, САЩ, Румен Христов споделя, че никога не е ходил на почивка в чужбина. И все пак в качеството си на главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов е официален придружител на короновани особи, държавни глави и изтъкнати обществени дейци, сред които: Хилъри Клинтън, Принц Чарлз, шефа на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, кралят на Швеция Густаф ІІ, кралицата на Холандия Беатрикс, тайландската принцеса, президентите на Австрия, Малта, Гърция, Турция (Сюлейман Демирел), Украйна (Кучма), Узбекистан и др. Една от най-интересните му срещи, както сам казва, е с императора на Япония – Акихито и империатрицата, която му задава въпрос как вървят заниманията на дъщеря му Мила с балета!

Сред изключително високите признания, които Румен Христов получава са орденът І-ва степен от Шведския крал – Kommendor ov Kunge Norstjarnorden, forsta Klassen, както и орденът от Датската кралица – Komandor af 1. grad af Dannenbrogorden. След катастрофата с кортежа на малтийския президент близо до Рилския манастир за проявеното самообладание става Кавалер и на ордена на Св. Георги І-ва степен за храброст, връчен му от президента на Малта (Honorary Member of the National Order of Merit. Companion with Breast Star).

Снимки:
1. Румен Христов – кандидат за президент на „Синята коалиция”
2. Румен Христов и съпругата му Жана на церемонията по дипломирането на дъщеря им Мила в Лондон
3. Румен Христов на аудиенция при папа Йоан Павел II във Ватикана
4. Румен Христов и принц Чарлз по време на официалното му посещение в България
5. Румен Христов като официален придружител на Хилари Клинтън при посрещането й на летище София
6. Румен Христов с Хилари Клинтън в качеството й на първа дама на САЩ по време на посещението й в България
7. Румен Христов като член на българската делегация в Япония с императора Акихито
8. Румен Христов като главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов с председателя на международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч.
Фото: Личен архив