Москино: Модата трябва да е смешна

Франко Москино, наричан в модните среди "лошото момче на модата", утвърди концепцията, че тенденциите трябва да са дръзки и иновативни, предаде БГНЕС.

Години наред модната къща, чиито основател Франко Москино защитаваше тезата, че добрият вкус не съществува, следва това мото в колекциите си дрехи, парфюми и бельо. Основната цел на моделите на Москино е да носят положителни емоции и радост, постигнати с пъстри цветове, смели форми и изненадващи комбинации. Оригиналният стил на дизайнера беше признат от много модни последователи и знаменитости като Кайли Миноуг, Бионсе, Натали Имбрулия, Ума Търман и много други. Десетки пъти Москино е наричан от критиците "клоунът на модата", но дори и това определение не прави дрехите му по-малко популярни.

Москино: Модата трябва да е смешнаМоскино: Модата трябва да е смешна

Москино е роден в малък италиански град, недалеч от Милано през 1950 г. и от малък изразява себе си с живопис. Постепенно младият художник започва да прави илюстрации за модни списания и така навлиза в света на тенденциите. За съжаление животът му приключва доста рано – той почива от инфаркт на 44 години. Каквото и да казват за творческия дизайнер, той се записа в историята на модата като новатор, който не се страхува да експериментира и да прекрачва установените граници и стандарти.

Москино: Модата трябва да е смешнаМоскино: Модата трябва да е смешна

Снимки:
1. - 4. Модели от колекцията на Moscino за есен-зима 2011/2012
Фото © EPA/GIULIO DI MAURO