Репичките - зеленчук с детоксикиращ ефект

Репичките имат детоксикиращ ефект За репичките още старогръцкият историк Херодот разказва, че египтяните ги използвали много поради терапевтичните им свойства, докато гърците предлагали на боговете си златни репички.

За първи път обаче, те се споменават в китайска рецепта от XI век пр. Хр. Доказателство, че се радват на голяма почит е фестивала посветен на този зеленчук, който се провежда всяка година на 23 декември в мексиканския град Оахака. По време на фестивала, занаятчиите изработват и включват репичките в религиозни сцени, живописни пейзажи, хора, митологически персонажи или събития от миналото. Местните жители и туристите, дошли на фестивала, предлагат и сервират храни на основата на този зеленчук.

Има червени, бели, черни и жълти репички. Те са с различна големина - от малките червени пролетни репички до гигантска ряпа, влязла в рекордите на Гинес, която тежи 31,2 килограма. Репичките не са само вкусен хранителен продукт, но и отличен източник на хранителни фибри, минерали като калций, желязо, фосфор, мед, цинк и флуор и олигоелементи. Те са богати и на различни витамини, като витамин C, например. Именно затова им се приписват качествата на добри детоксиканти и се препоръчват за подсилване на имунната система.

В народната медицина репичките се използват за подобряване на храносмилането, срещу депресия и напълняване, ревматични болести, чревни паразити, астма, алергии и камъни в бъбреците.

БГНЕС