Терапията с естроген без трайни вредни ефекти

Терапията с естроген без трайни вредни ефектиСпоред ново изследване здравните рискове, свързани с терапията с естроген, целяща да облекчи симптомите на менопаузата, може да отшумят сами, след като се прекрати лечението, пише Ройтерс.

Изследването, в което са анализирани данните на над 7000 жени в продължение на 10 години, показва, че както ударите, така и съсиреците са нараствали по време на лечението с естроген. След прекратяването му, не е имало разлика между жените, които са приемали хормона, и тези, които не са, показва изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association. "Това не значи, че приемането му в продължение на 5 до 10 години няма да доведе до появата на рискове за здравето", подчерта Греъм Колдиц от Вашингтонското училище по медицина, написал уводна статия към проучването.

Изследването, фокусиращо се върху жени, участвали в Инициативата за здраве на жените, финансирана от правителството на САЩ. Това изследване беше първото, повдигнало опасения за безопасността на хормоналната терапия. През 2004, данни от Инициативата показаха, че приемането на естроген увеличава риска от удар. По време на терапията, рискът от удар е бил с 36% по-голям, а от образуване на съсиреци – с 47% при групата, приемала естроген. Но след 10 години не е имало разлика между двете групи. Жените на 50 години изглежда, дори са имали полза от приемането на естроген, което е намалило с 46% риска от сърдечен удар. Жените на 70 обаче не са се радвали на същите ползи, предупреждават учените.