Бюрото по труда в Париж плаща за разкрасяването на
безработните дами


Бюрото по труда в Париж плаща за разкрасяването на безработни дами В борбата с безработицата във френската столица явно са взели доста присърце максима "По дрехите те посрещат". Бюро по труда там плаща за разкрасяването на дами, останали дълго време без работа.

Не можете да си намерите работа от години? Няма проблем. Предлагаме ви следната оферта: миене, подстрижка, прическа или да го наречем "бръшинг", звучи все пак по-светски. Към това прибавяме маникюр и грим, които да подчертаят естествените ви дадености и за финал - консултация с дизайнер, който да подбере най-подходящото за вас облекло.

Бюрото по труда в Париж плаща за разкрасяването на безработни дами Това е предложението, което един от филиалите на Агенцията по заетостта в Париж отправи наскоро към 10 безработни дами. Кодовото наименование на нестандартния метод е "Operation Relooking", в превод "Операция промяна на външността".

За разлика от по-малко привлекателните оферти за преквалификация, като компютърна грамотност или курс по основни търговски познания, които иначе се предлагат от бюрата по труда, въодушевлението сред търсещите работа за "Operation Relooking" бе далеч над средостатистическия интерес, проявяван в подобни случаи. Една от дамите, участваща в новата програма на парижката агенция по заетостта, е Латифа, бивша началник-бригада по градската чистота. Тя търси работа от две години насам. Според 49-годишната, когато човек е дълго без работа, в един момент се занемарява. Разхубавяването значително увеличило "удоволствието й от живота". 28-годишната Лора Серин е в подобно положение: "Когато човек търси работа повече от една година, в даден момент започва да се чувства като некадърник." Ето защо според нея разкрасяването е доста смислена мярка: "Когато човек се чувства по-добре в собственото си тяло, придобива и повече самочувствие".

Бюрото по труда в Париж плаща за разкрасяването на безработни дами Парижката агенция по заетостта провежда "Операцията проманя на външността" в сътрудничество с фондацията Ereel. "Десетте жени, получили първи удоволствието да се подложат на "разкрасяването", придобиват и нещо повече от нови фризури", обяснява Паскал Дюмон, който подбира кандидатките. Наред с промяната на въшния си вид безработните дами получават и редица ценни съвети от треньорите. Например, външният вид на дамите трябва да отговаря на позицията, за която кандидатстват. Те не трябва да обличат строг бизнес-костюм, когато отиват на интервю за работа в магазин за спортни артикули. Освен това безработните жени се учат да представят успешно биографиите си пред бъдщите работодатели. "Външният вид е, разбира се, важен, но не той е решаващият фактор в случая", казва Томас Мадрид, един от треньорите. "Защото само въшността не е достатъчна". Дори не и в столицата на модата Париж. /Дойче веле