Диети и упражнения против затлъстяването


Диети и упражнения против затлъстяванетоИзследователите откриха още доказателства, че правилната диета и упражнения може да помогнат на хората с наднормено тегло, затлъстяване и дори болезнено затлъстяване.

Изследванията, публикувани в печатното издание на Journal of the American Medical Association, показват че промените в начина на живот може да имат значителен ефект, в противовес на все по-популярните хирургически интервенции. И двете изследвания са използвали готова храна като част от оценката си и са предложили заплащане на участниците. В тях са участвали жени и мъже с всякаква степен на затлъстяване. Изводите от тях са, че упражненията трябва да започват възможно най-рано, а не да се изчаква постигането на резултат само с диета.Диети и упражнения против затлъстяването

След изследването на 442 жени, вторите на изследването, използващо продуктите за загуба на теглото на Jenny Craig, стигат до заключението, че програмите за сваляне на килограми, допълнени с безплатни приготвени порции, могат да подобрят сериозно ефекта от програмата за сваляне на тегло. До подобни изводи достигат и изследователите от Медицинското училище в Питсбърг. В тяхното изследване са участвали 130 мъже и жени без диабет, страдащи от тежка форма на затлъстяване. Те са били разделени на 2 групи, които са били на една и съща диета в продължение на 12 месеца. Диети и упражнения против затлъстяванетоПървите обаче са си почивали в началните 6 месеца, докато другите са комбинирали диета и упражнения през цялото време. След първите 6 месеца, разликата в средната загуба на тегло е била значителна – 11 кг срещу 8 кг. След още шест месеца, разликата е нааляла до 12 срещу 10 килограма. Всички са намалили и обиколката на талията си, кръвното налягане, стомашните тлъстини и степента на затлъстяване на черния дроб.
" Интензивните промени в начина на живот може да доведат до загуба на тегло и подобрения на кардиометаболичните рискови фактори, които имат клинично значение при хората с тежко затлъстяване", заключиха те.

Диети и упражнения против затлъстяванетоНа пациентите се препоръчва програмата за загуба на теглото да включва упражнения възможно най-рано.

Затлъстяването е сред най-сериозните проблеми на общественото здраве през 21 век, като се разпространява бързо през последните 3 десетилетия. 68% от американците са с наднормено тегло или затлъстяване, което може да доведе и до високо кръвно налягане, диабет и други медицински проблеми.
АФП