Ню Йорк отново е световна столица на модата


Ню Йорк отново е световна столица на модата Ню Йорк си възвърна титлата на световна модна столица от Милано, но годишна класация показва, че петте класирани на първите места градове са обект на конкуренция от Азия и Австралия.

В продължение на 5 години Ню Йорк бе на върха като моден град № 1 докато Милано поведе през миналата година в класацията на Global Language Monitor, базирана в САЩ неправителствена организация, която следи честотата на думи и фрази в медиите, в Интернет и в блоговете.

С възстановяването на американската икономика "Голямата ябълка", както гальовно наричат града на река Хъдзън американците си възвърна палмата на първенството, следван от Хонг Конг, Лондон, Париж и Лос Анджелис.

Първата десятка се допълва от Милано, Сидни, Маями, Барселона и Мадрид. Големите печеливши в списъка са Хонг Конг, който се изкачва с 5 позиции, Мадрид – с 11 места и Мелбърн – с 14.

Индия продължава да набира скорост с Мумбай пред Делхи, Сао Пауло изпреварва Рио де Жанейро, Буенос Айрес и Мексико Сити в Латинска Америка. Организацията съобщава, че новодошлите на топ позиции в класацията включват Амстердам – 17-ти, Кейптаун и Йоханесбург – съответно 23-ти и 25-ти и Виена – едва на 27-ма позиция. Берлин е на 18-то място, а руската столица Москва заема 20-то място в тази класация. Ройтерс