Теглото по-важно за здравето от мускулите


Теглото по-важно за здравето от мускулите Пълните са изложени на по-висок шанс да развият систолично кръвно налягане, показва проучване на Медицинският център на югозападния тексаски университет.

Изследването на над 35 хиляди пациенти е показало, че пациентите с висок Индекс на телесното тегло (BMI) са по-изложени на риск, независимо от физическата си форма. Опитващите се да подобрят здравето си трябва да наблегнат на загубата на тегло, а физическата форма да бъде второстепенна, подчертават изследователите.

“Не е реалистично да сте дебел и здрав“, предупреждава д-р Сюзан Лакоски, кардиолог.

За изследването, публикувано в American Heart Journal, Лакоски и колегите й са анализирали данни от 35 хиляди пациенти, предимно мъже, събрани за последните 20 години в клиника в Далас. Когато пациентите са постъпвали в клиниката, докторите са измервали теглото, кръвното и физическата им форма. За да определят колко са здрави, докторите са измервали колко дълго могат да продължат да поддържат удобна скорост за ходене на машина при различен наклон и скорост. Използвайки тези данни, авторите са проучили връзката между BMI, физическата форма и систоличното кръвно налягане на пациентите. При всички пациенти, по-високият индекс BMI се е свързвал с по-високо кръвно, което е доказвано многократно от други проучвания.

Теглото по-важно за здравето от мускулите Сегашното изследване доказва, че добрата физическа форма е имала по-малко влияние върху нормалното кръвно от теглото. Когато пациентите са били сравнени по възраст и пол, мускулите не са показали никакъв ефект върху кръвното.

Само при хората с нормално тегло са отчетени ползи от по-добрата физическа форма. Вероятната причина е, че мускулите сами по себе си не могат да преодолеят негативните последици от затлъстяването, обяснява Лакоски.

Тя подчертава, че фитнесът остава важна част от уравнението за общото здраве и риска от преждевременна смърт. “Основното, което искаме да видим, е хората да се сдобият с нормално телесно тегло и да започнат да подобряват физическото си състояние“, добавя тя. Един от всеки трима американци има високо кръвно налягане над 140/90, като това включва над половината от надхвърлилите 55 години. Високото кръвно повишава риска от удар, сърдечен пристъп и болест на бъбреците. Изчислено е, че разходите, свързани с високото кръвно, ще струват над 75 милиарда долара на САЩ само за 2010 г поради цената на болничните услуги, лекарствата и пропуснатите работни дни. /Ройтерс/БГНЕС