Неравният брак съкращава живота на жената


Неравният брак съкращава живота на жената Разликата във възрастта между съпруга и съпругата съкращава продължителността на живота на жената, считат специалисти от немския институт по демографски изследвания "Макс Планк".

От своя страна, мъжете с млади съпруги живеят по-дълго от тези, сключили брак със свои връстници. Рискът от смърт при мъж, чиято съпруга е по-млада от него със 7 до 9 г., е с 11% по-нисък отколкото при мъжете, чиито съпруги са приблизително на тяхната възраст. Учените предполагат, че тази зависимост е се отнася и за двата пола.

Резултатите от изследването сочат, че животът на по-младите съпруги/зи се съкращава пропорционално на възрастовата разлика между тях и половинките им, без значение кой от двамата е по-стар. Причината за това, предполагат изследователите, е свързана със стреса, чиито жертви в една съпружеска двойка обаче са предимно жените.

Така например, рискът от смърт при жена, чийто съпруг е по-възрастен със 7 до 9 г., се увеличава с над 10%, при разлика 11-13 г. - с 20%, а може да стигне и до 30%, ако възрастовата разлика е 17 г. и повече. /БГНЕС