Пет минути сред зеленина се равняват на по-високо самочувствие


Пет минути сред зеленина се равняват на по-високо самочувствие Само пет минути упражнения дневно на открито могат да подобрят менталното здраве, според ново проучване, което призовава повече хора да бъдат окуражавани да прекарват време в парковете и градините.

Изследователи от Университета в Есекс са установили, че само 5 минути “активност на зелено“ като разходка, занимания с градината, каране на колело или земеделие могат да подобрят настроението и самооценката.


"Смятаме, че би имало огромен потенциал на печалба за личности, обществото и за разходите за здравеопазване ако всички групи от хора се само-лекуват повече с упражнения на зелено", заявява Бартън в съобщение за изследването, поместено в Еnvironmental Science & Technology.

Много проучвания са показали, че упражненията на открито могат да намалят риска от ментални заболявания и да подобрят усещането за добро състояние, но Жул Прети и Джо Бартън, водещи това изследване твърдят, че досега никой не е знаел колко време е необходимо да се прекарва в упражнения сред природата, за да бъдат видими резултатите от това.

Учените са изследвали данните на 1 252 души на различна възраст, пол и статус на ментално здраве от 10 съществуващи изследвания във Великобритания. Били анализирани дейности като ходене, градинарство, каране на колело, риболов, каране на лодка, езда и земеделие.

Най-големи промени в здравето били видими при младите и ментално болните, макар че хората от всички възрасти и социални групи показали добри резултати. Най-големият позитивен резултат на самооценката идвал от 5-минутна доза “упражнения на зелено“, установили учените.

Всички зелени зони в градовете били подходящи за тези занимания, но допълнителни ползи носели онези от тях, в които има и вода, според изследването на британските учени. Ройтерс

Пет минути сред зеленина се равняват на по-високо самочувствие

Снимки: Неделчо Русев, photo-cult.com