Какви са последиците от прекомерната употреба на кафе

Какви са последиците от прекомерна употреба на кафе Американците са най-големите любители на кафето. Според ново изследване, 90% от тях консумират ежедневно кафе, а повече от половината от анкетираните пълнолетни пият над 300 мг. кафе всеки ден, пише БГНЕС.

Чаят, сокът, шоколадът и енергийните напитки също съдържат кофеин, като по този начин стават причина за редица злоупотреби.

Кафето се смята за наркотик от специалистите и е най-популярно. Последиците му върху организма са тонизиращи в краткосрочен план. Тогава обаче, когато тенденцията е да се консумира още една чашка, се появяват и злоупотребите, посочва steadyhealth.com.


Кофеинът в кафето стимулира централната нервна система, метаболизма, намалява физическата умора, увеличава силата за координация и концентрация. Противно на много мнения, употребата на кафе не премахва необходимостта от сън, а дори има стимулираща роля.

Какви са последиците от прекомерна употреба на кафе Понякога кафето се ползва за допълване на лечението, при проблеми с дихателния тракт или дори при лечение на главоболие. Въпреки това, кафето има много критици, тъй като, както твърдят специалистите, не е здравословно и води до пристрастяване. По този начин, последиците от прекалената употреба на кафе, може да бъдат различни - от психически отклонения до отравяне на организма.

Съществуват и смъртоносни дози при употребата на кафе - 3 200 мг., предписани интравенозно. Американските специалисти обаче са на мнение, че вероятността от предписването на кафе в такава форма е много ограничена, но все пак съществува.