Премиера пърформънс на книгата "Стенописта – проблеми и предизвикателства" на проф. Олег Гочев

Силвия Стоянова

Корицата на книгата Стенописта – проблеми и предизвикателстваПроф. Олег Гочев представи книгата си "Стенописта – проблеми и предизвикателства” с премиера-пърформънс на 24 март в галерията на Националната Художествена Академия. Изданието е първото от български автор, посветено на стенописта и няма аналог в страната ни.

Проф. д-р Любомир Стойков представи книгата, в която проф. Олег Гочев разкрива тайните при изучаването на хилядолетното изкуство на стенописта, произтичащи от спецификата му, както и начините за преподаване и решаване на трудностите в този занаят, които представляват истинско предизвикателство. Проф. Стойков каза: „Добре написаната книга е като добре нарисуваната картина – въздейства сама по себе си и не се нуждае от тълковен речник или пък от художествена енциклопедия, за да бъде обяснена. Защото излишните думи могат да убият впечатлението и от най-доброто произведение. За книгата на проф. Олег Гочев „Стенописта: проблеми и предизвикателства” не са необходими помпозни хвалебствия и псевдотеоретични тълкувания. Със своята всеобемност, дълбочина, актуалност и приложимост тя с право заслужава определението „модерен, стойностен и изключително ценен труд”.

Моменти от проектирането на илюатрациите от книгата на проф. Олег Гочев Моменти от проектирането на илюатрациите от книгата на проф. Олег Гочев

На премиерата присъстваха Н. Пр. д-р Чън Би-хо, посланикът на Република Корея, и българският консул в Чикаго – Лила Георгиева със съпруга си. Сред ВИП гостите бяха и Вадимир Пенев, Амалия Тинчева, Красимир Вълканов, Ани Аврамова, изкуствоведът Юлиан Митев, много художници, студенти и представители на медиите.

проф. Олег Гочев пред авторския си знак

Атрактивният пърформънс започна с проектиране на слайд шоу с всички 1000 илюстрации от книгата върху голи тела на модели от Националната художествена академия. Проф. Олег Гочев изненада присъстващите, като влезе в залата на мотор и след това с професионален артистичен замах на четката нарисува върху прозрачен плексиглас своят авторски знак на събитието.

проф. Олег Гочев и проф. Любомир Стойков Н. Пр. д-р Чън Би-хо посланикът на Република Кореa

 

Снимки:

1. Корицата на книгата "Стенописта – проблеми и предизвикателства” с автор проф. Олег Гочев. Фото: © Личен архив
2. – 3. Моменти от проектирането на илюатрациите от книгата на проф. Олег Гочев върху голите тела на модели от Художествената Академия
4. Проф. Олег Гочев пред авторския знак, който нарисува по време на премиерата-пърформънс.
5. Проф. Олег Гочев и проф. Любомир Стойков с книгата „Стенописта – проблеми и предизвикателства”
Фото: © Божидар Марков/ © От игла до конец
7. Н. Пр. д-р Чън Би-хо, посланикът на Република Кореa поздравява проф. Олег Гочев за премиерата на книгата му.
Фото: © Eди Рафаелян