Теглото ни зависи от полезните бактерии

Теглото ни зависи от полезните бактерии Полезните бактерии, които живеят в стомаха на човек, регулират не само обработването на храната, но и апетита, смятат учени от Университето "Емори", САЩ.

Резултатите от проведените изследвания показват, че хората с нормално тегло и тези с излишни килограми се различават по състава и обема на полезната микрофлора, която живее в стомаха им.

По време на проведените експерименти се е оказало, че при промяна на вида и количеството полезни бактерии се променят редица основни показатели на функциите на тялото, което води до повишен риск от поява на високо кръвно, холестерол и инсулин в кръвта.

Според авторите на изследването, нарушенията в състава на микрофлората на стомаха води до промяна в обмяната на веществата в целия организъм, а освен това увеличава и апетита.

"Хората пълнеят, защото ядат повече", казват американските учени, цитирани от списание Science, “Но това не е само защото храната е евтина и лесно достъпна. Оказва се, за това е причина и промяната в баланса на полезни бактерии”.

За да може да се контролира той, учените съветват редовно да се употребяват храни, съдържащи про- и пребиотици, които позволяват микрофлората да се поддържа в нормалното й състояние. здраве.bg