Испанско оттегляне

Burberry се оттегля от Испания
Burberry взе стратегическото решение да прекрати франчайзинга си в Испания. Британската марка в момента извършва отделна дейност по производство на стоки предназначени изключително за пазара в Испания, но тя ще бъде прекратена след представянето на есенно-зимната колекция 2010-11.

Дейността на Burberry в Испания се извършва под формата на франчайзинг вече 10 години като през това време марката достигна до малко над средната пазарна позиция. През последното десетилетие компанията продължаваше да извършва търговия на това ниво и произведе своята линия "Thomas Burberry" ексклузивно за Испания, но за съжаление реализира с 25 на сто по-малко печалби от другите си представителства в Европа.


Това изглежда ще се промени, с централизиран контрол на производството и продажбата на модни облекла по начин, по който луксозната марка ще запази своята репутация като такава. Смята се, че около 300 работни места ще бъдат закрити, в резултат на това преструктуриране.

"Испания беше 'Ахилесовата пета' на Burberry в продължение на много години" - каза анализатовът Кейт Калвърт пред "Таймс", добавяйки, че управлението се е справило добре със спада, както стратегически, така и финансово и това е правилното решение за марката.

Снимки:
1. Модел на Burberry, представен по време на "Milano Moda Uomo", Милано, Италия. БГНЕС