Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елит

За второто си издание Седмицата на модата в Истанбул ще се стреми да докаже, че градът може да се превърне в една от световните столици на модата.

Турската текстилна индустрия, четвърта по производство на дрехи в света, от години разчиташе на развиването на качеството на своите продукти и на близостта си до европейските пазари, за да задържи своето ниво. С известен успех обемът на износа - текстил, конфекция и кожени облекла, продължи да расте до 2008 г., достигайки 23,9 милиарда долара. След което през 2009 г. започна да намалява заради световната икономическа криза до 19,9 милиарда долара. Сега модната индустрия в Турция ще се стреми да премине нов праг, като наложи своите дизайнери на световната сцена.

Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe

Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe

"Целта ни е да направим от Истанбул една от петте световни столици на модата до 2023 г., когато се навършват сто години от създаването на Република Турция", заяви при откриването на Седмицата на модата в града Хикмет Танриверди, председател на Съюза на износителите на конфекция в Истанбул.

"В момента стоките на европейски луксозни марки се произвеждат в Турция. Понякога цели колекции се подготвят тук...Днес усилията ни са съсредоточени към това да утвърдим наши марки в Европа и да покажем, че Турция създава мода", заяви Танриверди.

За постигането на тази цел Турция е успяла да създаде необходимата инфраструктура, уверява турската дизайнерка Мехтап Елаиди. "Имаме двадесетина университета, в които има факултети по дизайн, това е значителен брой и има голям интерес към модата", заяви тя. /АФП

Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe

Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитe Седмицата на модата в Истанбул привлича модния елитeСнимки: БГНЕС
1. - 4. Модели на Gizia, представени по време на Седмицата на модата в Истамбул, Турция
5. - 8. Модели на Suwen, представени по време на Седмицата на модата в Истамбул, Турция