Изострете паметта с чаша боровинков сок

Изострете паметта с чаша боровинков сокИзпиването на две 250-милилитрови чаши сок от боровинки всеки ден изостря паметта, дори след като тя е започнала да отслабва, твърдят американски лекари, цитирани от в. "Дейли мейл".

Учени от Университета на Синсинати изследвали с тестове паметта на пенсионери. След това ги накарали да пият по половин литър сок от боровинки на ден в продължение на три месеца и пак проверили паметта им. Резултатите им били 40% по-добри от тези на пенсионери, които са пили гроздов сок. Това показва, че боровинките са евтин и вкусен начин да се поддържа мозъкът млад, предаде БТА.

Учените отдават ефекта на съединенията, наречени антоцианини, които придават тъмния цвят на плода. Смята се, че съединенията, които са от групата на флавоноидите, улесняват предаването на сигналите между мозъчните клетки и ги пазят от смърт или увреждания.

Богати на флавоноиди са също ягодите, малините и какаото. Известно е, че боровинките пазят от сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, рак и диабет. БТА

Четете още:
Рибеното масло е ключът към дълъг живот
Чаша зелен чай предпазва от рак на белия дроб

Източник: actualno.com