Как да се храним през мeсеца след празничната трапеза

Как да се храним през мeсеца след празничната трапеза.

Коледните и Новогодишните празници отминаха и наднормените килограми вече са налице. Вместо да изпадате в отчаяние или да се предавате на чувството за вина, спешно започнете диета за отслабване, която за месец не само ще възвърне добрата ви форма, но и ще ни направи по-здрави.

1 ден
Започнете да се движите повече. Така ще ускорите обмяната на веществата. Интензивното ходене, карането на колело, тренировките във фитнес залата... всичко това ще ви помогне да изгорите поне част от излишните калории.

2 ден
Започнете да си водите дневник, в който съвестно да вписвате всичко, което сте изяли, а също така колко време сте посветили на раздвижване. Внимателно препрочитайте написаното и се опитайте да установите от какви ястия трябва да се откажете и как да се натоварите физически.

3 ден
Уточнете спешните си ангажименти за целия месец. Измислете си действия, с които ще можете да се развличате без да поглеждате постоянно към хладилника.

4 ден
Пийте колкото се може повече течности. 8 чаши дневно са минимумът – особено за отслабващия човек.

Как да се храним през мeсеца width=

5 ден
Хранете се задължително 3 пъти дневно, без да броите междинните похапвания. Ако лишите своя организъм от храна, ще забавите обмяната на веществата, организмът ще премине към авариен режим на работа и ще изгаря по-малко калории, стараейки се да натрупа повече в резерв. Вместо да отслабнете, ще напълнеете.

6 ден
Употребявайте повече плодове и зеленчуци, богати на целулоза. Те съдържат малко калории и мазнини, но създават чувство за ситост.

7 ден
Яжте винаги, когато усетите глад. Вслушвайте се не в разума, а в стомаха си – той ще ви подскаже дали трябва да седнете на масата.

8 ден
Много хора имат потребност да похапват на всеки 2-3 часа и това е нормално.
Във всички случаи трябва да се избират правилните продукти – например ябълка с парченце обезмаслен кашкавал или малко количество овесени ядки.

9 ден
Не си забранявайте отделни ястия, просто консумирайте малки порции. В ресторантите пък можете да си поръчвате “детското” меню.

Как да се храним през мeсеца width=

10 ден
Алкохолът засилва апетита и натоварва организма с калории, така че е по-добре да се откажете от него. Компромисен вариант е да разредите вино с минерална вода.

11 ден
За да стегнете мускулите си в областта на ръцете, краката, корема и ханша, изпълнявайте силови упражнения минимум 2 пъти в седмицата.

12 ден
Носете дрехи като тесни дънки или права пола, които в необходимия момент ще ви “подскажат” да не посягате към парчето торта.

13 ден
По време на хранене слушайте спокойна музика, която ще ви накара да дъвчете по-бавно.

14 ден
Започнете обяда си със супа! Изследванията показват, че постната зеленчукова супа отлично притъпява чувството за глад, а и калориите в нея са малко.

15 ден
Не си поставяйте неразрешими задачи от рода “да отслабна за 10 дни”. Радвайте се на всеки един сантиметър, с който сте намалили своята талия – това е несъмнен знак, че влизате във форма.

16 ден
Използвайте малки десертни чинии и така почти незабелязано ще започнете да приемате по-малко храна.

17 ден
Не гответе за няколко дни напред, а в магазина купувайте само най-необходимото. По този начин няма да сте подложени на различните изкушения в хладилника.

18 ден
Не бъркайте жаждата с глада! Понякога е достатъчно да пийнете малко вода и ще разберете, че всъщност не се нуждаете от храна.

19 ден
Опитайте се да излъжете вкусовите си рецептори. Ако нискокалоричната храна не ви допада, приготвяйте я с плодове и зеленчуци с розов или оранжев цвят. Изследванията показват, че тези цветове правят храната по-привлекателна.

20 ден
Между отделните хранения покапвайте плодове или зеленчуци. Можете да си ги приготвите в кутия и за работното място.

Как да се храним през мeсеца след празничната трапеза.

21 ден
Два портокала създават усещане на ситост много по-бързо в сравнение с чаша портокалов сок, въпреки че съдържат еднакво количество калории.

22 ден
Бъдете придирчиви. Убедете се, че любимото ви ястие не е толкова хубаво както преди и се откажете от него.

23 ден
Научете се да казвате на гостоприемните домакини: “Благодаря, но не искам повече!”

24 ден
Спете не по-малко от 8 часа в денонощието. Диетолозите твърдят, че умореният човек се нуждае от повече храна за възстановяване на силите в сравнение с добре наспалия се.

25 ден
Не се отказвайте от сладкото. Поглезете се с малко парче торта, което ще ви възнагради за положените усилия. Но се опитайте да спазвате баланс – вечеряйте със салата от зеле и моркови и парче постна риба.

26 ден
Задължително четете опаковките на продуктите, които купувате и избирайте тези, които са с понижено съдържание на мазнини.

27 ден
Мийте зъбите си след всяко хранене. Сигурно сте забелязали, че след тази процедура дълго време не изпитвате потребност от храна.

28 ден
Не подправяйте салатата с майонеза. За тази цел използвайте парченце лимон или малко количество зехтин.

29 ден
Заобикаляйте магазините за хранителни стоки, избягвайте да влизате в кухнята. Колкото по-рядко виждате гастрономически съблазни, толкова по-малко ще ви се яде.

30 ден
Не забравяйте, че за да влезете във форма не трябва да изгубите безброй килограми. Целта е проста - трябва да влезете в любимите си дънки и да се зарадвате истински на този свой успех! Здраве.bg