Кейт Мос скандализира медиите с пропаганда на анорексията

  Кейт Мос скандализира медиите с пропаганда на анорексията

Прочутият британски супермодел Кейт Мос попадна днес в центъра на скандал заради пропагандиране на нездравословния начин на живот, по-специално на анорексията, съобщи БТА, позовавайки се на световните агенции.

Повод за скандала стана фраза, произнесена от Кейт Мос в интервю за уебсайта WWD.

По данни на в. "Сън" и в. "Дейли мейл" манекенката е казала, че няма нищо по-хубаво от усещането да си слаб. Тази фраза е девиз в много уебсайтове, пропагандиращи отказването от храна заради перфектна фигура и спомагащи по този начин за разпространението на анорексията сред младите жени.

Думите на Мос предизвикаха ефекта на бомба. На първата си страница в. "Сън" писа за скандалното поведение на модела в материал, озаглавен "Мозъкът на Кейт Мос е с нулев размер". Изданието има предвид, че супермоделът служи като пример за подражание на много млади жени и трябва да си дава сметка какви последствия могат да имат думите й.

Според "Сън" връзката на Мос с модна къща "Топ шоп" означава, че тя се е превърнала в модна икона за милиони млади жени във Великобритания. А думите й са още един пирон, забит в ковчег на момичетата, които се самоунищожават, без да мислят за последствията, за да имат перфектни форми, каза ръководителят на Националния център за борба с хранителните разстройства във Великобритания Дин Джейд.

През последните години от анорексия починаха няколко манекенки, сред които например сестрите Рамос от Уругвай.

През 2005 година Кейт Мос попадна в центъра на скандал, след като в. "Дели мирър" публикува снимка на манекенката, на която се вижда как употребява кокаин.