Величествено ревю на венециански костюми и маски в Археологическия музей

Венеция ... Градът на любовта, романтиката и карнавала. С много въображение и след няколко месеца работа в петък вечерта венецианският дух беше пренесен в Археологическия музей в София. Тогава сред величествените експонати от древността се събраха над 500 бизнесмени, общественици, хора на изкуството, светски личности и много журналисти, за да аплодират спектакъла "Тайната зад маските", в който по двойки дефилираха 20 български звезди, дегизирани с пищни венециански костюми и екстравагантни маски.

Каталина Желязкова

Костюм Аква

Главният виновник за първото ревю на венециански маски и костюми в България беше винаги усмихната, елегантна и известна с работохолизма си Каталина Желязкова, управител на фирмата "Парти Хауз". Фирмата е сред водещите в България при организирането на специални събития, фирмени тържества, детски рождени дни и, разбира се, шиенето и отдаването под наем на карнавални костюми. Партньор на "Парти Хауз" в организирането на уникалния ревю-спектакъл беше българското издание на международното лайфстайл списание „Oh la la”. Световният моден канал Fashion TV пък, който от началото на месеца излъчва и българска програма, засне събитието, което доби творчески размах и вдъхновение благодарение на вещата намеса на Диана Добрева, носителка на “Аскеер” за режисура.

Още в сутрешните часове започна трескавата подготовка за превръщането на Археологическия музей в мистична венецианска сцена. В ранният следобед пристигнаха и първите VIP личности, които нямаха търпение да облекат карнавалните костюми. Докато се обличаха, дизайнерката на костюмите Миглена Живкова - Маги, се суетеше между тях и изпипваше последни детайли. Така времето мина неусетно и започнаха да пристигат първите гости, които бяха посрещани на входа от “венециански герои” и огненото шоу на “Дивинитас”.

Родовата дама с кавалер

Мария Илиева

И така, точно в 19.30 ч., музиката, подбрана специално за ревю-спектакъла от Петя Диманова, двукратен носител на “Аскеер”, прикова вниманието на гостите и ревюто започна. След зрелищното дефиле, изпълнено с много артистизъм, емоции и мистика, всички участници се качиха на сцената. И една по една, маските започнаха да падат. Орлин Горанов и Кристина Димитрова заблестяха на сцената с жизнерадостни оранжеви костюми, Мария Илиева обагри сцената с червено – помпозната й алена рокля привличаше като магнит вниманието на присъстващите, а Васил Петров беше страстният Казанова с неизменната роза в ръка. Гала, Андрей Баташов, Йоана Буковска и другите звезди величествено слезнаха по стълбището на сцената и разкриха усмихнатите си лица на нетърпеливата публика.

Гала и АкваГала и Аква

Всички маски, които носеха VIP персоните, са изработени специално във Венеция от две ателиета. Едното от тях е най-старото в италианския град – Ca Macana, съхранило своите традиции за изработката на уникална творческа композиция, каквато всъщност е всяка една маска. Тя допълва костюма, променя го, вдъхва му живот и най-вече крие излъчването на човека, който я носи, за да се открои още по-ясно естетиката на карнавалния костюм. От същото ателие са поръчани и маските за касовия филм „Широко затворени очи” с участието на Никол Кидман и Том Круз.

Йоана Буковска

Орлин Горанов и Кристина Димитрова

дете се забавлява

Андрей Баташов е Чумавият доктор

Васил Петров

След края на спектакъла три от маските бяха продадени на търг. Средствата ще бъдат дарени на фондация “Сцена Балкани” за подпомагане на млади таланти в изкуството. Именно благотворителната кауза привлече вниманието на звездите и те участваха безвъзмездно в спектакъла.

За миг се потопихме в атмосферата на това вълшебно парти, остава едно чувство обаче - усещане за величественост и мистика, което не може да ни напусне дълго след събитието. Може би, защото такива богати одежди във венециански дух се виждат за първи път в България, може би защото синхронът на всичко случващо се беше зашеметяващ. А може би защото ставаме свидетели на един нов тип лайфстайл забавления – карнавалните празненства, които стават неделима част от празничната култура на модерния българин.

Текст Мирослава Кирилова за “Парти Хауз”

Снимки:

Любина Няголова, Az i ti Digital

1. Каталина Желязкова, управител на “Парти Хауз”, главният виновник за събитието
2. Костюм “Аква”
3. Родовата дама с кавалер
4. Мария Илиева
5. Гала и Аква
6. Камелия Воче
7. Йоана Буковска
8. Орлин Горанов и Кристина Димитрова
9. Дете се забавлява
10. Андрей Баташов е Чумавият доктор
11. Васил Петров