Конкурс за есе: Изкуството да си жена

Конкурс за есе: Изкуството да си женаСлед преглед на многобройни публикации в чужди медии ние от издателство ЕРА забелязахме, че през последните години по света се отделя голямо внимание на дамската литература и четенето сред жените. Женската литература заема почти 50% от книгите за възрастни в световен мащаб. Доказано е, че жените четат повече от мъжете и купуват повече книги от тях. Под женска литература се разбира не чиклит, а стойностна съвременна проза – добре написана сага, драма, любовна история. Жените търсят именно такива книги, защото свързват разказите за човешки взаимоотношения и житейски изпитания с лични преживявания и емоции. И в повечето случаи откриват себе си в героините от любимите си романи.

Провокирани от тези публикации, ние решихме да проучим съвременния български книжен пазар. Оказа се, че тук такава литература рядко се открива. И затова, вдъхновени от съвременната жена, хубавите дамски книги и желанието ни да възбудим интереса към четенето във всяко поколение, започнахме издаването на литература за жени и от жени.

И резултатите не закъсняха. Многобройните отзиви и писма от нашите читателки ни убедиха, че всяка жена има своя история, която иска да сподели. Така се зароди идеята да й дадем тази възможност – като обявим конкурс за есе на тема "Изкуството да си жена. Моята история".

Очакваме писмата на всяка жена, която желае да ни разкаже любопитна, трогателна или забавна история от своя живот. Имейл адресът ни е era@erabooks.net.

Дължината на есетата трябва да е до 2 стандартни страници (до 4000 знака). Крайният срок за участие е 30 ноември, а резултатите ще бъдат обявени на 15 декември 2009 г.

Победителката ще спечели вълнуващ уикенд за двама. Списание "Журнал за жената" също осигурява награда – безплатен абонамент за 2010 г. А още няколко щастливки ще получат специални подаръци.

Резултати от конкурса до момента:

Както и предполагахме, интересът към конкурса е доста голям. Само за десет дни сме получили над сто есета. Дамите са от различни краища на страната. Възрастта, семейното и общественото положение също варират – от ученички до дами на средна възраст.

Получаваме доста поздравления за избора на тема. Вероятно причината за това е, че дамите могат да споделят каквато и да е история, която е повлияла на техния живот – любовна, забавна, трогателна.

Разказите са изключително разнообразни – жените споделят преживявания със своите семейства и приятели; разказват за своите любовни или приятелски връзки, за хората, които имат най-голямо влияние в техния живот – майки, деца, съпрузи. Научаваме не малко трогателни истории, но накрая всички те показват силата, която се крие у всяка жена.

Ето кратки цитати от някои есета, които веднага успяха да ни впечатлят:

"Вярвам ли в истинската любов, каквато и да е тя и че ще я срещна точно аз някой ден? Да, вярвам."

"Изведнъж осъзнах, че само трябва душата да е отворена за любов, без условия и уговорки, да не ме е страх да потъна в тиха, златна гора и да търся безкрай онзи дивен копнеж…"

"… Накара ме преждевременно да порасна и да намеря решение на всичките нерешими неща. Да бъда силна, борбена, разбираща, достойна! Изкуството да си жена…"

"…Затова и пиша тези редове, скъпи мои, за да ви кажа, че не сме сами…"

"Трудни неща има, но няма невъзможни неща в живота на силната жена! Тя е силна, защото го може, а го може, защото го иска! Аз успях, защото го исках!"

Източник: actualno.com