Разработват диетична напитка, даваща ситост за 6 часа

Британски учени разработват диетична напитка, която дава ситост в продължение на 6 часа като обилно ядене, съобщи БТА, цитирайки в. "Дейли телеграф".

Разработват диетична напитка, даваща ситост за 6 часаД-р Фотис Спиропулос и колегите му от Института по химично инженерство на Бирмингамския университет работят с известна хранителна добавка, която се използва като сгъстител при приготвянето на салатни сосове и сладолед.

Целта им е да я превърнат в храна, която помага за отслабване.

Екипът превръща подобното на скорбяла вещество gellan gum в течност, която може да се пие. След като попадне в стомаха и реагира с храносмилателните сокове, разтворът се превръща в гел. Той не съдържа калории и се разгражда бавно за 6 часа, като дава ситост.

Химиците са убедени, че като добавят хранителни вещества, ще създадат здравословна и диетична напитка. Сега учените се опитват да накарат продукта да отделя енергия бавно. Така напитката не само ще пълни стомаха, но и ще осигурява енергията, от която тялото се нуждае. Силата на гела се контролира внимателно. Той е достатъчно твърд, за да дава продължителна ситост, но след това се разгражда със скоростта на храна.

Докато е в стомаха, желето потиска апетита и човек не изпитва охота за закуски и други нездравословни храни. Химиците искат да пуснат продукта като сутрешна напитка или овесена каша. Човек ще се чувства сит, но все пак ще може да се храни три пъти на ден. БТА

Източник: actualno.com