Край на войната на маратонките

   Край на войната на маратонките

Адидас и Пума се помириха след 60 години съперничество и семейна вражда. Може би двете реномирани фирми имат някои по-значми ипроблеми. Напоследък им се наложи да преглътнат горчив спад при печалбите.

Адидас или Пума? Никъде този въпрос не поляризира духовете така, както в Херцогенаурах. Тук враждебното лого е предизвиквало дори ръкопашни битки. Градчето с 23 хиляди жители се сдоби с прозвището ”Място на наведения поглед”, тъй като първо се гледат обувките и след това очите.

Неотдавна обаче се появи съвсем нова картина: Двама господа седят на пейка пред футболно игрище. На левия им прасец бие на очи предпазна кора с емблемата на Пума, а на десния - с логото на Адидас. Никой досега не бе виждал шефовете на двете фирми Херберт Хайнер и Йохен Цейц един до друг в толкова миролюбива поза, макар че само една река разделя централите на двата концерна. След това се игра футбол под девиза ”историческо ръкостискане”.

Така прес-службите на двата концерна отразиха мача по повод Световния ден на мира. В което няма никакво преувеличение. Двете фирми отдавна не са в ръцете на клана Даслер. Адидас е на борсата от 1995-та година, а Пума принадлежи от 2007-ма към френския концерн за луксозни артикули PPR.

Мениджърите Хайнер и Цайц продължиха да поддържат взаимната вражда, макар и не в толкова остра форма, както преди това братята и братовчедите от клана Даслер. Говори се, че мениджърът на Адидас Хайнер се вижда в ролята на играч от съвсем друга лига. В крайна сметка Адидас е значително по-голяма фирма от Пума. Мениджърът на Пума Цайц пък смята своята фирма за много по-модерна и по-шикозна. Все пак Пума направи маратонката салонна обувка далеч преди Адидас.

Може би сега двамата просто имат други грижи, по-значими от вечните взаимни удари. Все пак и двата концерна трябваше да понесат значителен спад в печалбите. Сега отслабва търсенето най-вече в страните с бързо развиващи се икономики, които години наред форсираха растежа на спортните концерни.Тревоги на Адидас създава и работещата на голяма загуба американска дъщерна фирма Рийбок.

И в двата концерна е в ход процес на преструктуриране. Адидас иска да закрие хиляда от общо 39 хиляди работни места в световен мащаб, а Пума възнамерява да ограничи инвестициите и да закрие нерентабилни филиали. В Херцогенаурах обаче очакват подобрение, най-вече покрай световното първенство по футбол в Южна Африка. ДВ

Берлин / Германия