КОЛЕКЦИЯ “ЛАВАЦА” НА ВИРГИНИЯ ЗДРАВКОВА

На 2 декември 2004г. в Националната художествена галерия се състоя ревю-спектакъл на колекция “Лаваца”, дело на дизайнерката Виргиния Здравкова (Virginia Atelier) – носителка на “Златна игла 2003” на Академията за мода. Поводът на събитието беше 13-тото издание на календара на “Лаваца” за 2005г., интерпретирано от холандския фотограф Ървин Олаф под мотото “Изрази себе си”. На специалната пресконференция непосредствено преди ревюто присъстваха Саймън Нелсън – мениджър на “Лаваца” за Източна Европа, Мирослав Печев – собственик на СофСток, изключителен представител на кафе “Лаваца” за България и Калин Точев – регионален мениджър на “Лаваца” за Югославия и Украйна,както и авторката на новата колекция Виргиния Здравкова. В словото си г-н Нелсън изтъкна водещата роля на България в професионалното обвързване на прочутото кафе и най-високите постижения в модния дизайн. Той самият вече за трети пореден път е в нашата страна по повод традиционните ревюта “Лаваца” и е категоричен за тяхната огромна еволюция. Малко по-късно към домакините се присъедини и изпълнителния директор на СофСток Лиляна Лазарова.
Водещи на вечерта бяха Нели Топалова и Драгомир Драганов, а главен консултант доц.д-р Любомир Стойков. Гостите се насладиха на специалните участия на Мис Ади от цирк “Ориент” и група “Мастило”. Сред ВИП представителите се откроиха Анна Сендова, баронеса Мариана Гендович, Миню Стайков – президент на “Сис индустрийс”, бизнесдамата Красимира Богданова, актьорите Николай Сотиров и Камен Воденичаров, Румяна Маринова – “Мисис Глоуб 2004”, дизайнерките Жана Жекова и Милка Александрова – “Бучи”, Миро от “Каризма”, Азис и др.

За колекцията
Придържайки се към рекламната стратегия на кафе “Лаваца”, този път дизайнерката сътвори рокли изключително в бяло, черно, червено и сребристо. Именно тези цветове и комбинациите между тях придават на всеки един от моделите класика, съчетана с известна доза сексапил и провокираща агресия, които правят жената да изглежда недостъпна, величествена, горда, обсипана с блясък и красота.
Това, което дизайнерката показа като линия, е съчетание от трите колекции “Fata Morgana”, “Derianur” и “Excelsior”, преплетени с нещо ново, отчасти авангардно и твърде женствено – почерка на истинския творец. С типичния за нея безграничен, смел замах Виргиния показа уникална игра с цветовете, материите и придружаващите ги аксесоари. С цели рокли, рокли с дължина 7/8 , дълги и мини тюлени поли, съчетани с добре оформени корсети, с тесни рокли с голи гърбове и шлейфове дефилираха топмоделите на Визаж Модел Груп – артистично чувствени и грациозни.
Използвани са фини и скъпи материи – бродирана органза, обшита с пайети, сатен в комбинация с френска дантела, дантела ръчно обшита с маниста, копринена тафта и тюл на обемни цветя.
Наред с тежките и пищни рокли с кринолин, характерни за стилът на Виргиния, този път тя изненада своите почитатели и с леки и по-ефирни рокли тип 60-те години, като най-често използваната материя е органза на точки.
Украсителните детайли придават още по-голяма висота и класа на всеки един от моделите - капси, сатенени панделки с камъни “сваровски”, сатенени панделки тип “коланче”, детайли, изработени от самия плат, маншети, маншони, цветя.
Нетипични, нови и невероятно красиви, придаващи едновременно дискретност и лукс са аксесоарите – елементи, включени в колекцията – ръчно рисувани маски тип “домино” с големи цветни пера, ръкавици, брошки и бижута от кристали “Baccarat”, специално подбрани за колекция “Лаваца”.
И този път Виргиния обърна специално внимание на кожите с косъм, боядисани в подходящите цветове, а най-ефектни и впечатляващи са пелерините от лисица на черни точки и шалът на червено райе, яка от заек, обагрена в червено и яка от синя лисица, украсена с цвете и сатенени панделки.
Не по-малко актуални са и обувките с марката “Virginia shoes”, изработени специално за колекцията от платове, естествена кожа с остри върхове и панделки.
Зашеметяващи са роклите, покрити изцяло от френска дантела в черно и екрю с основа в сребро и червено.

ВИРГИНИЯ ЗДРАВКОВА: “Удоволствие, наслада, огромно предизвикателство и безпределен творчески размах беше за мен създаването на колекция “Лаваца”. Още веднъж доказах на себе си магнетичната сила на жената – Вселена: непредсказуема, ярка, различна и необуздана – а нейния образ създадох за вас!”

Колекцията бе представена от манекените на “Визаж”, а гримът бе дело на екипа на Кирил Чалъков. За прическите се погрижи коафьорът Любен Николов – главен стилист на моден салон “Луксор”.


За календара и фотографа
Цирк на мечтите, а може би просто женска мечта, цирк, населен от образи на елегантни, красиви и одухотворени жени, силни мъже, нереални клоуни, бели слонове. Цирк, в който тигрицата предизвиква всеки смелчага да излее чаша кафе в устата и, в който кафето “Лаваца” живее двойствен живот като абсолютен герой във всеки номер и като вечен ритуал. Оттам идва и поканата “Изрази себе си” като напомняне за неизбежните неща, част от които е и еспресото с най-високо качество.
Сцените в календар “Лаваца” напомнят сънища, а Ървин Олаф ги пресъздава с несравним професионализъм, използвайки цветовете. Бялото превзема светлината във всяка от картините, като променя очертанията на образите и прави атмосферата още по-нереална, а единствените цветове освен белия са червения, черния и синия върху чашката на “Лаваца”.

Ървин Олаф е един от най-напредничавите артисти, работещи в момента в областта на фотографията. Роден е през 1959 г. в Хилверзум, Холандия. През 1980 завършва училище по журналистика със специалност печатни медии и втора специалност фотожурналистика. Работи и твори в Амстердам.
В родината си, Олаф работи за най-известните печатни издания, както и за театри, арт организации и др., а впоследствие за големи рекламни кампании за фирми като “Нокия”, “Майкрософт”, “Нинтендо”, “Дизел”, “Ливай`с”, “Кемъл”, “Уокърс”, “Върджин”, “БМВ” и редица други. Автор е на противоречиви фотографии, изобразяващи, както известни личности, така и възрастни хора и психично болни, като много от работите му са били обект на обществени скандали. Създал е много рекламни клипове и филми като независим автор. Носител е на редица престижни награди от арт фестивали, издания и галерии. Работите му са събрани в няколко книги.
Фотографиите на Ървин Олаф се характеризират със силно чувство за хумор и постоянни препратки към образи от света на изкуството и субкултурата, а също така и към порнографската фотография, рекламата и модата, към които той проявява специфично отношение. В последните си сесии, Олаф изследва красотата, осмивайки съвременния поглед върху еротиката и анализирайки някои неудобни идеи за порнографията като фолклор и за акробатичния секс като вид комично разкрепостяване.

Снимки: Модели от колекция “Лаваца” на Виргиния Здравкова
Фото: © Васил Къркеланов

© Любомир Стойков
Всички права запазени!