София Лорен стана на 75 години

София Лорен става на 75 годиниСофия Лорен - музата на дизайнера Джорджо Армани, жената, която през 2006 година позира гола за календар на "Пирели", незабравимата екранна партньорка на Марчело Мастрояни, стана на 75 години, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

София Лорен вече има над 100 екранни роли и над 57 години ярко присъствие в киното.

Филмите, които я правят световноизвестна са: "Златото на Неапол", "Чочарка", "Затворниците от Алтона", "Брак по италиански", "Милионерката", "Вчера, днес, утре", "Графинята от Хонконг", "Слънчогледи", "Събота, Неделя, Понеделник", "Прет-а-порте".

През 1961 година, Лорен печели "Оскар" за ролята й в "Чочарка", през 1990 г. Американската филмова академията й връчва "Оскар" за цялостно творчество.

Освен двете Академични награди, София Лорен получава признание навсякъде по света: носителка е на награди като френските "Виктоар", германската "Златна мечка", италианските "Давид на Донатело" и "Сребърна лента", японската "Самурай".

През 1969 г. Холивудската асоциация на чуждестранните журналисти я провъзгласява за най-популярната актриса на света.

София Лорен става на 75 годиниАктрисата е и авторка на автобиографичната книга "Живейки и обичайки", а също и на "Секретите на красотата", в която споделя своите рецепти за съхраняване на младостта.

София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се появява на бял свят на 20 септември 1934 г. в болница за бедни в Рим. Тя е незаконородена дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа. Гладното й детство преминава в селския дом на нейните дядо й баба в Пицуоли.

Към петнадесетата си година Лорен се превръща в изящна хубавица. Победите в различни конкурси за красота отварят пред София (този псевдоним тя взема веднага след като започва да се снима) вратите на киното, а честолюбието, настойчивостта и силата на волята й помагат да стане онова, за което винаги е мечтала - знаменита актриса.

На 16-годишна възраст тя вече е записала 5 филма - "Шестте жени на Синята брада", "Тото Тарзан", "Аз съм капитанът", "Voto II" и "Cuori sul mare". Още тогава започва да използва псевдоникъм Лорен.

Решаваща роля в живота на София Лорен изиграва срещата със знаменития италиански режисьор и актьор Виторио Де Сика. Под негово ръководство Лорен създава своите най-значими и интересни роли в киното.

София Лорен става на 75 годиниЗа двадесет години творческо сътрудничество с Де Сика излизат 14 филма, сред които най-ярките са: "Златото на Неапол" (L'oro Di Napoli, 1954), "Чочарка" (1960, отличен в Кан през 1961,а също и с награда "Оскар"), "Затворниците от Алтона" (I Sequestrati Di Altona, 1962), "Брак по-италиански" (Matrimonio All'italiana, 1964).

Де Сика постепенно открива различните страни от нейния наистина огромен актьорски талант.

Героините на Лорен впечатляват с удивителната си достоверност и жизненост, с яркия си национален характер. А публиката винаги възприема и най-съкровените стремежи и мечти на екранните й образи.

Не по-маловажна роля в съдбата на Лорен изиграва и срещата с известния бизнесмен Карло Понти, който става не само неин съпруг и баща на двамата й сина, но и постоянен продуцент на филмите, в които участва.

Най-запомнящи са ролите в продукции, като "Милионерката" (The Millionairess, 1960), "Вчера, днес, утре" (Ieri, Oggi, Domani, 1963), "Графинята от Хонконг" на Чарли Чаплин (A Countess From Hong Kong, 1966), "Слънчогледи" (I Girasoli, 1969), "Събота, неделя, понеделник" (Sabato, Domenica E Lunedi, 1990), "Прет-а-порте" (Ready To Wear / Pret-A-Porter), 1994).

Филмите, продуцирани от Понти, са направени в различни страни от различни режисьори, но талантът на Лорен, нейното умение органично да се вписва във всякакъв актьорски екип и да създава ярки, запомнящи се образи са безспорни. БТА