Седмицата на модата в Милано се открива в сряда

     Седмицата на модата в Милано се открива в сряда

След Лондон и в очакване на Париж Седмицата на модата в Милано започва в сряда с над 90 ревюта, включени в програмата й за сезон пролет-лято 2010 г. в условията на намаляващ износ на италианска дамска конфекция през първата половина на 2009 г, предаде АФП.

Модна къща Елена Миро, създаваща дрехи за закръглени жени, по традиция ще открие ревютата, по време на които до 29 септември ще бъдат показани колекции на най-престижните италиански модни къщи.

Още в четвъртък своите нови хрумвания ще покажат Джорджо Армани и Прада, както и марката Just Cavalli.

В петък са предвидени ревюта на Алберта Ферети, Версаче, Джанфранко Фере и Джил Сандер, последвани в събота от Богета Венета, Роберто Кавали, Емпорио Армани, Москино и Макс Мара. Колекциите на Мисони, Етро, Джон Ричмънд и Салваторе Фергамо ще бъдат представени в неделя.

В сряда и на 29 септември ще бъдат показани колекции на по-малко известни в чужбина марки.

Според публикувано на 17 септември изследване на федерацията Sistema Moda Italia износът на дамска конфекция е регистрирал рязък спад най-вече в страните извън ЕС през първите пет месеца на годината. За периода януари-май износът е намалял с 25.3% към Русия, с 26.8% към САЩ, с 12% към Швейцария и с 18% към Япония. В рамките на ЕС най-сериозен спад е отбелязан в Испания с 16.7% и във Великобритания с 15%. Заради тези данни председателят на SMI Микеле Тронкони поиска "политически и икономически действия с мерки на правителството в подкрепа на сектора през следващите месеци". Според федерацията, ако не бъдат предприети такива мерки 56 000 работни места може да бъдат закрити в модния сектор, в който са заети 510 000 души. БГНЕС

Рим / Италия