Смехът е неконтролируем

   Смехът е неконтролируем

Човек практически не е способен да контролира смеха си. Австралийски изследователи от университета в Мелбърн установили, че изразът на тази емоция може да бъде сдържан секунда-две, но смехът все пак неминуемо ще избухне. Нещо повече – колкото по-дълго човек успее да сдържи смеха си, толкова по-силен ще е той, когато вече не се контролира.

Според учените, смехът е изработен при еволюцията „социален рефлекс”, тъй като при вида на усмихнат човек и останалите подобряват настроението си.

При ситуация, предизвикваща смях, започва незабавното производство на хормон, който от своя страна подава сигнал към тези участъци в челната област на мозъка, които са свързани със смеха. Т.е. - смехът възниква в главния мозък и по тази причина опитът да бъде спрян е толкова успешен, колкото да се спре дишането.

Предишно изследване на американски учени с участието на 3 хил. доброволци, посветено на механизмите на плача, постави под въпрос ползата от него. С помощта на тестове изследователите установиха, че ползата от плача е в тясна зависимост от конкретната индивидуалност.

Те подчертават, че има категория хора, за които плачът е изцяло противопоказан. Обикновено това са страдащи от различни афективни разстройства и повишена тревожност – за тях плачът носи единствено изостряне на психическото състояние.

Новороденото първо плаче, а доста по-късно започва да се смее. Първите сълзи бебето пролива на 6-10-седмична възраст. Впрочем, една от основните функции на слъзните жлези се състои в това по сигнал за болка да отделят биологично активни вещества, ускоряващи заздравяването на рани и следи от удар.

Освен това, лесно плачещите хора имат по-ефективна съпротива срещу сърдечно-съдови заболявания.

Сред биологично обусловените причини жените да живеят средно 6-8 години по-дълго от мъжете специалистите споменават и сълзите – жените плачат 5 пъти по-често от представителите на силния пол. health.bg