Много кафе води до сърдечна аритмия

    Много кафе води до сърдечна аритмия

Високото ниво на кофеин предизвиква сърдечна аритмия, установиха кардиолози. Въпреки че кафето съдържа стотици различни вещества, сред които и антиоксиданти, лепиди, витамини, минерали, фенолни съединения и алкоиди, въздействието на напитката върху сърдечно-съдовата система е свързано главно с кофеина, заявяват лекарите.

Медици от Университета на Модена са си поставили за цел да проучат връзката между храненето и фибрилациите на предсърдието – една от най-разпространените форми на аритмията, предаде ИТАР-ТАСС. Терапевтите са обърнали внимание на източниците на кофеин в храната и са изчислили, колко соди, кока-кола, шоколад, чай или кафе пият участниците в изследването. Видът на изпитото кафе и броят на чашките също са били взети предвид.

Резултатите са показали, че общият брой на получените калории е бил еднакъв както в контролната група, така и при пациентите с аритмия. Но тези, които редовно са изпивали над три чашки кафе дневно, са били изложени на по-висок риск от аритмия.

Хората с аритмия основно са получавали антиоксиданти от кафето, а не от други продукти.

Учените смятат, че докато някои биологично активни съединения в кафето могат да намалят окислителния стрес в организма, кофеинът напротив повишава риска от сърдечно заболяване. БГНЕС

Рим / Италия