Ако искате тънки бедра, знайте че...

     Ако искате тънки бедра, знайте че...

Жените и мъжете с обиколка на бедрата под 60 сантиметра са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт и сърдечни проблеми, според изследване, цитирано от АФП.

Изненадващата находка може да даде на докторите допълнителен индикатор за риска от сърдечни проблеми, посочват Берит Хейтман и Питър Фредериксен от копенхагенския университет в изследването си, публикувано в British Medical Journal (BMJ).

Те са проучили данните на 1436 мъже и 1380жени, чиито мерки са били взети в Дания в края на 80-те. През следващите години са умрели 400 от тях, а други 540 са страдали от сърдечносъдови проблеми.

Мъжете са били повече от жените приблизително в съотношение 2 към 1. Оцелелите и без сърдечни проблеми са имали значително по-дебели бедра, след като се отчетат другите рискови фактори – затлъстяване, пушене, висок холестерол.

Според авторите на изследването, "граничният ефект" за обиколката на бедрата е бил виден.

Лошите новини, поне за тези с едри бутове, е че по-големите бедра не са давали допълнителни преимущества. Тези, които са имали най-тънки бедра, са имали три пъти по-голяма вероятност да умрат и два пъти по-висок риск да развият сърдечни проблеми.

Според датския екип, тънките бедра може да са били показател за ниска сърдечна мускулна маса, но са необходими допълнителни изследвания. По-раншни изследвания показват ясна връзка между недостига или прекомерното тегло и сърдечносъдовите проблеми, но изследването е първото, показващо връзката между размера на бедрата и сърдечното здраве.

Авторите предлагат те да се добавят към другите мерки, които се използват в момента за оценка на риска от сърдечни проблеми, включително индексът на телесното тегло, обиколката на кръста и таза. Поне един независим експерт обаче прояви скептицизъм в коментара си, също публикуван от BMJ. БГНЕС

Лондон / Великобритания