Екзотични танци събират ориенталски привърженици в Пловдив

Екзотични танци събират ориенталски привърженици в ПловдивС арабски танци от пустинята Сахара и от Източен Алжир ще разкършат снаги в Пловдив младежи от африканската държава, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Те ще бъдат атракцията на традиционния пловдивски Международен фолклорен фестивал. Това е 16-то поред издание, започва на 27 юли. Сцената на Античния театър в града на тепетата ще приеме общо осем танцови ансамбъла от Гърция, Полша, Русия, Украйна, Сърбия, Турция и Грузия. Около 300 непрофесионални фолк изпълнители ще дефилират всяка вечер по график от дом “Левски” до площад “Стефан Стамболов”. За охраната им ще се грижат по 10 полицаи- съобщиха организаторите. Алжирските танцьори са студенти и са за първи път в Пловдив. Студенти като тях са и грузинците, които учат в Токайския университет. От Гърция идват пък изселници от Мала Азия, които ще пресъздадат традиционните танци от този район на Турция.
Домакин на феста тази година е пловдивският фолклорен ансамбъл “Хоро” при Военния клуб. Всяка година се канят различни танцови колективи, за да бъде интересно на зрителите, съобщи главният експерт в отдел “Култура” на общината Янчо Янев. Входът за всички концерти е свободен./БГНЕС

Пловдив / Бългагрия