Ухаете на пролетно утро в Италия

През 1709 г. италианският производител на парфюми Джовани Мария Фарина изпратил писмо на брат си с думите: Открих парфюма, който ми припомня на уханието на пролетно утро в Италия. Освежава ме и съживява чувствата ми и мечтите".

Ухаете на пролетно утро в Италия Фарина изпраща писмото от Кьолн, градът където няколко години по-рано е открил своето място под слънцето. Затова и своя аромат кръщава "Eau de cologne" - вода от Кьолн. През следващите 300 години само 30 души знаели тайната рецепта на този аромат. Един от тях е днешният директор на компанията Йохан Мария Фарина. "Решаващото е, че оригиналната кьолнска вода винаги ухае еднакво - както и шампанското, което получава специфичния си аромат и вкус смесвайки вина от различни райони. Ако последното събиране на билките, които използваме във формулата има по-различен аромат от предишното събиране, тогава в сместа променяме количеството на билките събрани от други райони", обяснява Фарина. Одеколона на Фарина стартира триумфално по света. Само много богатите са могли да си го купят. Едно флаконче одеколон е струвало едноседмичната заплата на добрия занаятчия. Сред най-известните купувачи са били Наполеон, който е харчил по три флакончета на ден. И въпреки всичко и тази компания не била застрахована от тежки периоди. "Преминали сме през много кризи. Споменете си само Френската революция, Първата и Втората световна войни. Това за нас бяха кризисни времена. Не заради това че намаляха купувачите, а заради това че бяхме откъснати от източника на суровина и нямахме възможност да произвеждаме", казва Фарина за Дойче веле.

Не трябва обаче да се забравя и това, че успехът винаги привлича имитаторите. Близо 100 години след откритието на Фарина, кьолнският предприемач Вилхелм Миленс също така започна производство на парфюм на базата на цитрус. Той го кръстил по номера на къщата си: 4711. Парфюмът стана световно известен но, не е оригинален. Оригиналът може да се купи в старата част на Кьолн, където е къщата и седалището на компанията "Фарина" вече 300 години. Тук е и малкия музей на парфюма, където посетителите може да се запознаят с много интересни неща. /БГНЕС