За дамската ви чанта живота са дали вероятно 3 крокодила

    За дамската ви чанта живота са дали вероятно 3 крокодила

Подобна чанта има Ивана Тръмп, и Кейт Мос, а Виктория Бекъм даже има няколко. Става въпрос за чантата от крокодилска кожа на Хермес Бъркин, кръстени на актрисата Джейн Бъркин. Дамите, които искат да си купят този модел трябва да чакат месеци наред в списъците. Най-луксозната "бъркин" е украсена с диаманти. На търг цената стига до 47 000 евро.

"Търсенето е огромно. Годишно произвеждаме 300 чанти, а скъпата кожа се купува недалеч от австралийския град Дарвин, където е и една от най-големите ферми за крокодили в света. Там се отглеждат 50 000 влечуги", казва ръководителят на Hermes Патрик Томас.

Той обяснява, че когато крокодилите станат на две години и постигнат дължина от близо 2 метра се обездвижват с електрошок и се застрелват в тила. Кожата от корема се съдира, обработва и извозва.

Ежегодно от тази ферма се поръчват 12 000 кожи, които се доставят за изработка на луксозни стоки в модните къщи. И докато месото от крокодила се консумира предимно в Азия, кожата се търси из целия свят.

Най-големите купувачи са САЩ и страните от ЕС, преди всичко Франция и Италия. От кожите на малките крокодили се правят каишки за часовници, портфейли и обувки. А от големите чанти, калъфки за лаптоп и кожни якета.

За някой чанти на Бъркин живота са дали три големи крокодила, защото за тях се изработва само най-добрата част от кожата на корема. За изключително добър материал се смята кожата на специална порода австралийски крокодили- всеки един от тази порода има индивидуални шарки, които може да се сравнят като с пръстовите отпечатъци при хората.

Само при едно ухапване от "другарчето" (друг крокодил бел. ред.) може да обезцени кожата. Затова във фермите е намерено решение известно като "краудинг" - на площ по-голяма от футболно игрище се държат стотина крокодили и по-високото ниво на стрес в тази ситуация крокодилите потискат с териториалния инстинкт.

"При тези крокодили действа същото както и при останалите", казва управителят на една от големите ферми. Крокодилите от чиято кожа се правят чантите на Хермес се отглеждат в единични клетки. Хората които се занимават с този вид бизнес казва, че мозъкът на крокодила не е по-голям от грахово зърно и че това животно в естествена среда с дни не се помръдва от мястото си. БГНЕС

Лондон / Великобритания