10 години специалност "Мода" в Националната Художествена Академия

  10 години специалност „Мода” в Националната Художествена Академия

* Бакалаври от НХА ще представят фешън шоуто "Конструкции" по случай годишнината на специалността "Мода"

Силвия Мадина


На 25 юни 2009 г., от 19.30 часа в галерия "Академия" (ул. "Шипка" 1), студентите по мода от НХА, випуск 2008/ 2009, ще отбележат по оригинален начин 10 годишнината от създаването на специалността „Мода”. Пред тях стои предизвикателството и отговорността да представят пред обществото една съвременна специалност, изграждаща професионалисти в областта на модната индустрия.

По време на фешън спектакъла, студентите ще демонстрират своите произведения, вдъхновени от града и от неговата урбанистична атмосфера. Темите на колекцията са Рециклирането, Vintage стилът, Иновациите и Екологията.

Днес градовете са в непрекъснато състояние на промяна в социален, културен и икономически аспект. В обстановка на трансформация, съответният отговор на дизайнера е „гъвкавост”, „адаптивност” и „промяна”.

Една от посоките за създаване на дизайнерски продукт /облекло/ е Трансформацията, която да отговори на променящия се контекст на нещата, като процес на изменяне на функцията на дрехата. Гъвкавостта пък е капацитет за реновация, възможност за организиране на съществуващи компоненти в нови конфигурации или нови функционални единици.